Хапливата му ирония, провокативният му език, безгрижният и без преструвки

...
Хапливата му ирония, провокативният му език, безгрижният и без преструвки
Коментари Харесай

Фредерик Бегбеде: Разбира се, че любовта не трае три години

Хапливата му подигравка, провокативният му език, безгрижният и без превземки звук, освободен от непотребна напудреност или пищност, с който сервира задоволително горчиви истини за живота на актуалния човек в огромния град, мъдростта на посланията му, вършат Фредерик Бегбеде един от най-хубавите и обичани модерни писатели.

Роден е на 21 септември 1965 г, „ двайсет години след Аушвиц “, както самият той обича да споделя. „ Появил съм се на света в деня, когато листата на дърветата стартират да се ронят, а дните да се съкратяват. Оттам може би и вроденото ми възприятие на отчаяние. Изкарвах си хляба, като редях думи във вестниците или в рекламните организации, като последните имаха преимуществото, че за помалко думи плащаха повече. Станах прочут, като проведох в Париж празненства, когато в Париж към този момент нямаше празненства... Предизвиках учудване у хората, които се интересуваха от моята биография, когато се ожених по обич ", показва себе си Бегбеде в шедьовъра " Любовта трае три години ".

По мотив персоналния празник на френския създател на 10 романа и още няколко новели, разкази и есета, ви сервира шепа от неговите съкровени мисли за живота, парите, щастието и любовта:

" От раждането до гибелта животът ни е включен на автопилот и би трябвало нечовешка храброст, с цел да промениш курса. На 20 години си фантазирах, че зная всичко за живота. На 30 разбрах, че не зная нищо. Прекарал бях 10 години в учене на всичко това, което в следствие би трябвало да отвиквам. "

" Всичко е краткотрайно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкоз непредвидима, че съумява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И след това внезапно — край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти. "

" Както всичко останало, индивидът е артикул със период на валидност. Това е повода да се пенсионирам на 33 години. Казват, това е идеалната възраст, с цел да възкръснеш. "

" Всичко би трябвало да се преустрои. Всичко да се реорганизира в това общество. Днес тези, които имат пари, нямат време, а тези, които имат време, нямат пари. Да се спасиш от работата е толкоз мъчно, колкото и да се спасиш от безработицата. Безделникът е публичен зложелател номер едно. Хората биват поробвани посредством парите: те жертват свободата си, с цел да могат да си заплащат налозите. "

" Когато човек е безпаричен, най-малко си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Ала когато си богат, не можеш да си кажеш, че всичко ще се уреди с още една спортна кола, чифт обуща за дванадесет бона или в случай че преспиш с още една манекенка. Когато си богат, нямаш към този момент никакво опрощение. Затова и всички милиардери са на антидепресанти: те не са в положение да накарат към този момент никого да мечтае, даже и себе си. "

" Еврото беше особено измислено, с цел да направи непристойно високите приходи на богаташите да наподобяват шест пъти по-скромни. "

" Ще ми се да разкрия следната загадка: по какъв начин по този начин на гребена на нашата цинична ера Рекламата е била провъзгласена за висша властителка? От две хиляди години насам в никакъв случай глупак като мен не е имал такова господство. "

" За да искаш другите да те обичат, първо би трябвало да обичаш самичък себе си. "

" Онези, които приказват против любовта, са хората, които имат най-голяма потребност от нея. "

" В живота има единствено една огромна обич, всички преди нея са предварителен стадий, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; огромната обич е в този момент или в никакъв случай. "

" Ако знаеш за какво обичаш някого, значи не го обичаш. "

" Според мен целият проблем с любовта е таман в това: с цел да бъдеш благополучен, се нуждаеш от сигурност, а с цел да си влюбен се нуждаеш от неустановеност. "

" Да бъдеш влюбен, значи да се удивляваш. "

" Мъжете непрекъснато се намират някъде сред една някогашна и една бъдеща,защото настоящето не ги интересува. Те избират да се реят сред носталгията и вярата, сред загубата и фантазията. Ние постоянно си оставаме заклещени сред две отсъстващи дами. "

" Двете най-ужасни фрази на света са: " Трябва да поговорим " и " Надявам се да си останем другари ". Най-забавното е, че резултатът от тях е таман противоположният и те поставят край както на диалога, по този начин и на другарството. "

" Нямаме право да бягаме от щастието. Повечето хора не са имали нашия шанс. Когато им е прелестно дружно, не се влюбват. Когато са влюбени не си пасват в леглото. Или пък когато са добре в леглото, по-късно нямат какво да си кажат. Ние си имаме всичко, като се изключи че нямаме нищо, тъй като не сме дружно. "

" Свалям си часовника. За да бъде безконечна любовта, задоволително е да живееш отвън времето. Модерният свят е този, който убива любовта. "

" Влюбен си тогава, когато простъпка сложиш паста за зъби не върху твоята, а върху друга четка. "

" Разбира се, че любовта не трае три години... Любовта, която трае три години, е обич, която не е изкачвала планини и не е потъвала на дъното, а е паднала наготово от небето. "

" Любовта е трайна единствено когато всеки от двамата знае нейната цена и по-добре да си е платил авансово, инак има заплаха да би трябвало да урежда сметката по-късно. " /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР