Хаотичността, с която общините и правителството нахвърляха инвестиционни проекти за

...
Хаотичността, с която общините и правителството нахвърляха инвестиционни проекти за
Коментари Харесай

Асен Василев ще отговаря за 13 милиарда, поделени в сглобката и с куп потенциални закононарушения

Хаотичността, с която общините и държавното управление нахвърляха капиталови планове за финансиране през амбициозната стратегия за финансови разноски следващата година, незабавно беше видяна от медиите. Веднага се уточни, че капиталовите планове надвишават лимитите, до които общините мога да получат финансиране в границите на годината, което значи, че плановете ще се извършват допълнително от една бюджетна година и на процедура се поемат задължения за разноски, които не е ясно по какъв начин ще се финансират в средносрочен проект през 2025 и 2026 година Скрити останаха несъответствия сред текстове в бюджетния закон и Закона за обществените финанси, който слага общите правила за систематизиране на средствата. За положително или за неприятно, непряк резултат е, че не обособени министри, отпред на разходни министерства, а министърът на финансите ще дава отговор за нередностите при голяма час то плановете, само че за това по-късно.

След години, в които вложенията не се извършват, падайки жертва на самоцелното гонене не еврозоната, което минава през ограничение на недостига, най-сетне Продължаваме промяната като че ли се взеха решение да погледнат и към този запас. Ако в предишното публичните поръчки са били проблематични за претенциозното им око и се спираха заплащания в това число по отдава свършена работа, през днешния ден когато управляват общини като София и Варна. Картите от локалните избори са раздадени за четири години наред, има действителности, с които би трябвало дасе съгласят и с цел да може да вървят плановете в техните общини, отпушване би трябвало да има и за сътрудниците в обединението, наричаща себе си „ сглобка “.

Подобно на самия бюджет, който не отразява настъпилите промени в европейската стопанска система, по този начин и плановете в приложения 2 и 3 надвишават с 3.1 милиарда лева общата заложена стойност на програмата в размер на 9.98 млрд.лв. С спомагателните, надлимитни оферти сумата надвишава тези митични 12 милиарда лв., които държавното управление даде обещание с публикуването на проектобюджета, само че след това оряза два милиарда поради несигурността на постъпленията от облагане на директния газ за Македония, Сърбия и Унгария. Сега, когато не е просто евентуално, а несъмнено, че парите няма да постъпят, приложенията за държавни вложения не престават да съдържат финансови разноски, като за бюджет на изобилието. Което е по-важно – плановете, на които финансовият министър Асен Василев държи, въпреки в началото свалени от приложенията, остават за осъществяване през централния бюджет – джобните пари на държавното управление.

Резултатът от сходен метод елементарно може да се окаже замесване на страната в прекалено много капиталови планове, които да изискват финансиране през идващите години. Самото наличие на един план, като название в приложенията към бюджета дава право на общините да подписват контракти за неговото осъществяване. Това могат да вършат и всички останали първостепенни разпоредители с бюджетни средства, каквито са министерствата.

Нулев бюджет за финансови разноски обаче има Агенция пътна инфраструктура, която е адресат на парите от винетките и има обвързване да строи и ремонтира пътища. Така тя може да свърши изцяло законно и съзнателно цялата си работа по планиране, избор на реализатори на план, възлагане и в един миг да не е несъмнено ще може ли да заплати на изпълнителите, тъй като дали има пари не зависи от предварителното й застраховане а от милостта на Министерски съвет, който ще взема решение дали да й отпусне пари с разпореждане, или не.

В един миг общини и министерства ще се окажат в обстановка „ кой превари той завари “ и за най-бързите да се намират пари, до момента в който свършат. Пак, би трябвало да се има поради, че в приложенията с капиталови разноски към този момент са събрани планове на стойност 13 милиарда лв., а стана ясно, че при предстоящите доходи бюджетът на страната може да посрещне планове за най-много 9.8 милиарда.

Опасността е да се стигне до зарязване на плановете щом парите за тях свършат и да се рискува тяхното компрометиране в първата година до момента в който се провиснал нови средства в някоя от идващите.

Формално законовата страна също е смущаваща
Съгласно член 6, алинея 1 от Закона за обществените финанси, бюджетите на бюджетните организации включват всички приходи и заплащания за дейностите им за съответната бюджетна година. Приемайки бюджет със занулени финансови разноски на АПИ значи, че не е спазен член 6, алинея 1 от Закона за обществените финанси, т.е. не са включени каквито и да било заплащания за финансови разноски, произлизащи от активността на съответната бюджетна организация.

Това важи за всеки един различен разпоредник с бюджет, с което се нарушава правилото на изчерпателност от Закона за обществените финанси. Управлението на обществените финанси се реализира посредством бюджети и сметки на бюджетните организации, включени в консолидираната фискална стратегия.

Нарушава се и правилото на отчетност и отговорност от Закона за обществените финанси, защото обществените финанси се ръководят по метод, който подсигурява отчетността и отговорността на разпоредителите с бюджет.

Тъй като по бюджетите на множеството първостепенни разпоредители с бюджет няма разчетени финансови разноски, които всъщност са заплащания, свързани с активността им, а голямата част финансови разноски са разчетени по централния бюджет, който според Закона за обществените финанси се управлява от министъра на финансите, това значи, че според правилото за отговорност, министърът на финансите ще дава отговор за ръководството, обезпечаването на нужния запас за финансови разноски на множеството държавни органи, организации и други

Не е ясно по какви критерии, които ще се дефинират в постановлението на Министерския съвет за осъществяването на държавния бюджет за 2024 година ще бъдат предоставяни средствата за финансови разноски, защото действително като се изключи няколко независими бюджета, Народното събрание ще повери за ръководство съвсем целия запас за финансови разноски на министъра на финансите в нарушаване на редица закони.

Накрая ще излезе, че в положителното си предпочитание да оказват помощ на своите райони и градове Народните представители и кметове по този начин са раздули листата с финансови разноски за финансиране, че поради неналичието на надзор, с изключение на да се попадне в нарушаване на законите, има риск след година дребни и по-големи градове да останат с разкопани улици, на половина сменени тръбопроводи, настилки или различен тип инфраструктура, чието изчакване на ново финансиране да се довършат може да ги тласне към съсипия. И вместо с финансовата стратегия да се решат проблеми, трупани с години, те да се задълбочат.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР