Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е

...
Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е
Коментари Харесай

Толгейт: Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси?

Хаосът с тол системата и електронните винетки към този момент не е вест, откакто още от самото началото на годината се трансформира в такава. Сега обаче се написа следващата глава - компанията " Телетол ", която беше отстранена като народен снабдител, алармира на за редица нарушавания в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и от австрийския оператор " Капш трафик солюшънс ", подписал контракта за построяването на тол системата у нас.

От " Телетол " са безапелационни, че АПИ като държавна институция няма достъп до личната си система, за която е платила на " Капш ". Припомняме, че пострадалият снабдител изпрати сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров и до Европейската комисия (ЕК), в който разказва образци за занемареност, корупция и корист с въздействие.

" Концепцията за тол системата е, че договорът пази страната. Ти идваш, правиш тол системата, в случай че я направиш - плащаме ти. Ако не я направиш - глобяваме те, че си ни изгубил времето ", описа Мартин Димитров, шеф на " Телетол ".
" Какво стана обаче: от януари до декември месец имаме изработен един уебсайт - bgtoll.bg - и е подписан анекс с " Капш ", който споделя, че откакто е предадена електронната винетка, вие (АПИ - бел. ред.) ни плащате 50% от дължимото. Тоест става дума за 75 млн. лева Това е в несъгласие със Закона за публичните поръчки. Тези пари в този момент " Капш " желаят да ги вземат, с цел да стартират да строят занапред рамките на тол системата. 12 месеца няма издигната нито една рамка, а би трябвало да предадат на АПИ общо 420 за 7 месеца ", изясни специалистът.
" И какво вършат от " Капш " - споделят на АПИ, че с тези въпросни 75 млн. лева би трябвало да стартират да строят. След като се разшумя по тематиката, едвам през март или април Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) стартира да издава разрешителни за градеж на рамките ", върна времето обратно Мартин Димитров. Той напомни, че системата трябваше да влезе в употреба на 16 август. В същото време, по думите му превозвачите за пръв път са били извикани в АПИ на 1 април, с цел да им бъде разяснено изобщо какво съставлява тол системата. " Но отлагането изобщо не беше поради превозвачите, това беше претекст. Това, че няма рамки, е скандално ", безапелационен е Димитров.


Според него районният министър Петя Аврамова изобщо не знае по какъв начин работи тол системата. " Ние имаме информация, че на 2 април 2019 година Аврамова е звъняла на шефа на митниците и му е споделила: " Трябва да се интегрираме ". Така разпореждат (МРРБ - бел. ред.) на външна компания да стартира интеграцията на 2 април с митниците, тъй като Аврамова не е знаела, че би трябвало да да има връзка с митниците самата тол система ", уверен е Димитров.

Според съоснователя на " Телетол " Лиляна Деянова страната употребява превозвачите, с цел да настрои мнението на обществото против тях. " Все едно те не желаят да има тол система. Истината е, че страната осъзна, че не е подготвена с тол системата. АПИ не е подготвена. В АПИ даже ни питаха каква е разликата сред винетка и тол такса. Те не знаеха ", разясни Деянова.
Тя сподели, че една от аргументите да има малко участници в търга за тол системата, а след това да има такива, които да се откажат, е, че като аплайваш и спечелиш контракт с страната, ти ще би трябвало да финансираш цялото създаване на системата самичък. Тоест страната не ти заплаща нищо, до момента в който ти не изградиш системата и не докажеш, че е ефикасна . Така " Капш " реши, че като е подписала контракта на 16 януари 2018 година, към този момент може да си желае парите, твърди Деянова.
" Интересно е да знаете, че с доставчикът е подписан контракт на 18 декември 2018 година , а Управителният съвет на Агенцията се събира на 19 декември занапред да приема общите условия за тол системата ", съобщи Мартин Димитров. " И това е най-безумното, че това е обществена информация. На юридически език това се назовава " очевидно нарушаване " . За това няма съд, няма потребност от прокуратура. Това се назовава закононарушение. Всичко това ние го имаме в сигнала до основния прокурор ", разясняват от " Телетол ".
Ние имаме записи по какъв начин, когато кандидатствахме за народен снабдител на услуги, от АПИ ни споделиха, че няма да ни дадат нужните документи , при все това по закон те би трябвало да са качени на уеб страницата, защото към този момент има един регистриран народен снабдител, настояват от пострадалата компания.

Какво написа още в сигнала до Сотир Цацаров, за какво тол системата не е подготвена и допустимо ли е страната да бъде ощетена при събирането на пътните такси от частни компании - четете във втората част на материала на.
Редакцията ни изпрати и въпроси до Агенция " Пътна инфраструктура ", както и до оператора на тол системата " Капш ". ще разгласява позициите и на двете страни по проблема. Вече са получени отговори от " Капш " и обява с тяхната позиция ще има по-късно през днешния ден (18 юли).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР