- Хаосът с мерките ли разколеба българите, които сега роптаят

...
- Хаосът с мерките ли разколеба българите, които сега роптаят
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Мерките са добри, но закъсняха поне с 20 д...

- Хаосът с ограниченията ли разколеба българите, които в този момент роптаят и против зелените документи?

- Нашата народопсихология е странна. Ние не съблюдаваме даже обикновените ограничения, а след това се чудим за какво е станало по този начин. Не го ли вършим, каквито и нови ограничения да мислим, няма да има смисъл. Резултатът ще е същият. Връщам се от Швейцария, ами не видях в рейсовете и един човек без маска. В заведение или друго затворено пространство без документ не те пускат.

Народопсихологията ни е странна, не съблюдаваме ограниченията и след това се чудим какво стана

Българинът не има вяра в имунизацията, тъй като е лъган непрекъснато за всичко

Бедната ни страна създава лекари за богатите страни

Доболничната помощ отсъства от борбата с коронавирус

- Доктор Виткова, по какъв начин ще коментирате новите ограничения против коронавирус пандемията?

- Закъснели. Европа от дълго време ги наложи и виждаме резултатите. В момента множеството страни означават плато на вълната или даже понижаване на заболелите от коронавирус. Да не приказваме за смъртността, където сме неоспорим водач в Европа. Но нито се вършат някакви разбори, нито се мисли по какъв начин да бъде предотвратено всичко това. Ние се намираме в доста високи равнища на смъртност, несъмнено, и на заболяемост. Така че ограниченията са верни, само че закъснели.

- Колко закъсняхме съгласно вас?

- Преди 20 дни най-малко можеха да бъдат въведени и да го няма това шоково повишаване на заболелите. Но проблем е политизирането на пандемията, проблем е тежкото разделяне в обществото по тематиката. Подобни рецесии са били преодолявани от нации, които са били обединени. При нас разделянето е ужасно! Хората не имат вяра на нито една институция. Резултатът е ужасяващото равнище на имунизация! Няма излаз от рецесията по този метод. Никакви ограничения няма да оказват помощ, без да дръпнем с имунизацията.

- Защо не има вяра българинът?

- Защото десетилетия наред беше лъган. Беше му обещавано ярко бъдеще. На какво да има вяра! В същото време белким не видяхме безотговорността на политиците, които в условия на здравна, финансова, газова и какви ли не рецесии не съумяха да сформират държавно управление. Разиграват народа с избори през два месеца. Е по какъв начин да имат вяра!

- Да имат вяра на Германия, просто образец. Много високо равнище на имунизирани и извънредно ниско на болни и умряли от коронавирус?

- Всички страни видяха, че здравните системи няма да устоят в един миг. И се постараха да намерят решения. Видя се, че устояха тези системи, които имат бездънен обществен темперамент. По-скоро публични, в сравнение с частни. Такава е Германия. Там имат кревати, имат готови фрагменти. А ние експерти нямаме. И това е една от аргументите за високата смъртност. Вижте моя роден Видин! Трагедия. Не може да се намерят фрагменти за два дни, откакто сме бездействали 30 години.

- Тоест високата смъртност, с изключение на на големия брой българи с хронични, постоянно неконтролирани болести се дължи и на неналичието на квалифицирана здравна помощ?

- Много са проблемите на здравната система, които водят до смъртността. И ниската просвета на обществото да се отиде в точния момент на доктор, и организацията на опазването на здравето. Колко време поучаваха хората да се свържат по телефона с персоналния доктор! Извънболничната помощ изобщо не е включена в борбата с пандемията. Тези коронавирус зони - в някои от тях работи по една сестра или някакъв лаборант. Няма лекари, няма експерти! Не е обяснен казусът с изписването на медикаменти. Всичко това трябваше да бъде решено през спокойните седмици преди вълната, а не в разгара на пандемията.

Просто извънболничната помощ остана без лекари. Къде са пулмолозите? Инфекционисти? Няма ги! Самата здравна система е много отговорна за високата смъртност. Разбира се, и ръководството й. Как може един човек в кола за спешна помощ да бъде разиграван сред лечебните заведения! Във века на връзките!

- Да, учудващо е в София да има непрекъсната информация какъв брой паркоместа са заети, а не и болнични кревати. Но другият проблем е остарял - младите или бягат на Запад, или желаят да са персонални лекари, където се изкарват повече пари.

- Пак ще дам образец с Видин, където се закри инфекциозното поделение още преди 15 години. Реши се, че няма потребност. А то просто не носеше колосалните доходи, от които всяка болница се нуждае. Двама експерти останаха на улицата. Тоест никой не мисли, не възнамерява. Ние нямаме анестезиолози. Едва 60 патоанатоми обслужват цяла България. Вече няма педиатри. Сестрите са на половина от нужното. Системата е цялостна с бомби. За похлупак, служебното държавно управление още в първия мандат анулира наредба лекарите да работят най-малко 3 години у нас след довеждане докрай. Бедна България готви скъпоплатени фрагменти за богата Европа.

- Политиците, вярно отбелязахте, се захапаха за епидемията. Реално по какъв начин се оправя България от началото до през днешния ден?

- В началото България беше леко пощадена от епидемията. Ние нямахме доста тежки гърмежи. Сегашният изрично е най-тежкият. Първата вълна я изкарахме напряко безболезнено на фона на останалите страни. Може би това ни разхлаби като дисциплинираност. Може би и първият длъжностен кабинет разчиташе, че ще изкара единствено до есента и различен ще се оправя с новата вълна. Не стана. А в този момент докога ще продължи всичко това, никой не знае. Нито държавно управление е ясно по кое време ще има. Никой не желае да се наема с тежките ограничения.

- Може би единствено в България се позволи говорене, и то от страна на съществени имена в просвета и медицина, които отхвърлят коронавирус да е по-опасен от грип. И то приказвам за уважавани експерти.

- Това е огромен техен грях. Ами в случай че има различен метод с изключение на имунизациите - дано го кажат. Да, не е панацея имунизацията. Но понижава риска от заболяване, от тежко протичане, от гибел. Какво друго да създадем! Как го съпоставяме с грипа?! Вижте смъртността преди пандемията и в този момент. Разликата е голяма. За общата смъртност приказвам.

Но това говорене, политическите разногласия, доведоха до разделянето. И до големия позор България да е на последно място по имунизирани в Европейски Съюз.

- Добре, само че и имунизациите си направиха голяма антиреклама, най-много с тези тромбози при „ Астра Зенека “.

- Ооо, там си текат комерсиалните войни. Но правилно е също, че някои ваксини бяха създадени много бързо. Как да си разбираем, че Европейската организация по медикаментите позволи за 24 часа ваксини с новите технологии. А още не е пуснала на европейския пазар направените по остарелия метод „ Спутник “ и китайски ваксини. Ако те бъдат вкарани, маса хора ще се имунизират. Страхът е доста по-малък у хората.

От друга страна, потегли и казусът с това „ чипиране “. Споменава се още 2015 година, когато светът се бореше с други болести, местни епидемии. И на съвещание се приказва, че нанотехнологиите разрешават посредством имунизацията да се вкара наночастица, която да наблюдава кой е имунизиран, кой не. Е, оттова потегля всичко. От Бил Гейтс потегля тази муха. Е, не звучи действително?

- Други пък са срещу всевъзможни ограничения, сочейки Швеция, въпреки че от България надали имаше по-голяма независимост?

- Нямаше, несъмнено. Швеция, добре, само че и там желаят документи. И хората се имунизират всеобщо изцяло непринудено. Просто има нации, които слушат това, което им се споделя. Други като нас - не. Има и надзор. Пак ще ви опиша за Швейцария, в заведението до хотела ни желаеха документ. Бях го оставила горе в стаята. Човекът на входа ни помоли да се върнем, тъй като няма по какъв начин да ни пусне. Край, точка! Каза, че в случай че го хване полиция, санкцията ще е колосална. У нас и това липсва - надзор.

Гледам хората по рейсовете, маса народ е без маска вътре. Питам се - толкоз ли сме безсърдечни станали! Виждаме какъв брой хора умират всеки ден! Да няма грам съчувствие. Че от твоето държание зависи животът на хората към теб. Бременни умряха, деца умряха. Не може да продължава по този начин.

- А какво ще се случи?

- Ще останем един изолиран регион в алена, лилава или не знам каква зона, в който нито екскурзиант ще желае да стъпи, нито ще има бизнес. Това ще се случи, в случай че продължаваме по този начин.

- Няма ли да настъпи пикът скоро, въпреки всичко много хора прекараха и боледуват, над милион са с ваксини?

- Нямам концепция, почтено. Но това ли е изборът ни - натурален асортимент измежду пандемията! За страдание, не съм оптимист. По-ранни ограничения можеше да го предотвратят.

- Но сама виждате, хората стачкуваха и против по-леки ограничения?

- В някои митинги несъмнено има политически претекст. Възползват се партиите. Като и при тази идиотщина с цената на газа. Кризата е международна. Но ние не желаеме да признаем, че преди време не подписахме контракт с „ Газпром “ за твърди цени, а послушахме Големия брат за борсови такива. И в този момент си плащаме.

ВИЗИТКА


Мими Виткова е родена в село Макреш, Видинско. Лекарската ѝ компетентност е вътрешни заболявания - ревмокардиология, специализира в допълнение ехокардиография в град Делфт, здравна статистика в Москва и здравна стопанска система в Йорк.

От 1990 до 1995 година е депутат, а през 1994 ​- 1997 година е член на Висшия партиен съвет на Българска социалистическа партия. През 1995 - 1997 година е министър на опазването на здравето в държавното управление на Жан Виденов.

През 2000 ​- 2002 година е специалист, а по-късно - изпълнителен шеф на Обединения здравноосигурителен фонд „ Доверие “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР