Хаосът по летищата в Европа това лято е довел до

...
Хаосът по летищата в Европа това лято е довел до
Коментари Харесай

Европа пропищя от хаоса по летищата

Хаосът по летищата в Европа това лято е довел до взрив на жалбите и исковете за компенсации поради закъснели, анулирани или изпуснати полети.

На по-големите аеропорти чакането на опашки за инспекции и чекиране на багажа е толкоз дълготрайно, че пасажери не съумяват да се качат на самолета си, даже и да са пристигнали в нормалните два часа преди полета, показват от Европейския потребителски център България. В центъра това лято са постъпили над 330 недоволства и молби за помощ поради проблеми с въздушния транспорт - с 45% повече от предходната година.

Докато през 2021 година са преобладавали тъжби за невъзстановени суми поради неосъществени полети в коронавирус - рестриктивните мерки, то тази година жалбите най-много закъснели или анулирани полети или проблеми с багажи, уточни Соня Спасова от Европейския потребителски център у нас.

Тя чака в идващите месеци жалбите да набъбнат още повече, тъй като процедурата изисква потребителят първо да се обърне към самолетната компания и едвам след отвод на подпомагане, да потърси помощ от ЕПЦ.

За близо 10 000 тъжби през юни и още толкоз през юли, оповестяват от компанията ClaimHelp, профилирана да спомага на консуматори да търсят правата си пред самолетни компании или в съда при проблеми с полети.

Освен българи компанията обслужва също по този начин консуматори от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Унгария. " Исковете се оказаха доста повече от предстоящото, изключително спрямо предните две лета в пандемия, затрупани сме с работа ", разяснява за " Сега " Симеон Владимиров, шеф на ClaimHelp.

Според Владимиров обаче през август ще има усмиряване на обстановката и понижаване на исковете, защото самолетните компании овладяха ситуацията с анулация на полети в последния миг и още през юли започнаха да уведомяват клиентите си за анулирани полети през този и идващия месец. По правилник обезщетение не се поставя, когато самолетната компания уведоми за анулиран полет 14 дни преди датата.

Давностният период за предявяване на искания е една година, само че специалистите поучават това да се направи още в първите 3-4 месеца. Авиокомпанията по правилник би трябвало да отговори в двумесечен период и в случай че това не стане, може да се заведе дело.

Съдействието на Европейския потребителски център е изцяло гратис, до момента в който фирмите-посредници взимат комисиона, само че пък поемат цялата грижа по определяне на контакт и договаряния с самолетните компании през цялото време. " Имаме над 7500 правосъдни каузи в български съдилища против локални и задгранични самолетни компании ", обявиха от ClaimHelp.

До 600 евро може да стигне компенсацията за анулиран в последния миг полет или за забавяне повече от три часа. Сумата зависи от дължината на маршрута, като за най-масовите полети в Европа до 1500 км тя е 250 евро.

От ЕПЦ България показаха един от последните случаи, за които са помогнали: Двама консуматори (мъж и жена) би трябвало да пътуват при започване на месец юли от Ханя (Крит, Гърция) до София.

Малко преди планувания час за политане, откакто към този момент са минали всички инспекции и са на гейта, пасажерите са осведомени, че полетът им ще се забави. В последна сметка идват в София с близо 6 часа забавяне. Пътникът подава тъжба до самолетната компания, само че без триумф. След като се оплаква и до ЕПЦ, благодарение на мрежата от Европейски потребителски центрове получава отплата (за всеки от двамата пасажери по 250 евро).

Със сигурност обезщетение не се дължи, когато закъснението на полета е подбудено от така наречен изключителни условия – да вземем за пример стихия, стачка на летищните управляващи или опасност за атентат.

Малко евентуално е парите за билета да бъдат възобновени или да се получи обезщетение за пропуснат полет поради дълго очакване при инспекциите за сигурност на летището, предизвестяват от ЕПЦ. Причината е, че за дългите опашки и организирането на инспекциите за сигурност отговорност носи летището, а не самолетната компания.

За страдание, възобновяване на разноски от страна на летището също е малко евентуално. А що се отнася до застраховките при пътешестване - по предписание посредством тях най-често се изплаща обезщетение при изпуснати полети поради заболяване или изключително събитие – да вземем за пример злополука по пътя към летището, само че не и заради закъснение, обвързвано с инспекциите за сигурност.

При това състояние пасажерите биха могли да потърсят правата си в съда с аргумента, че летището е отговорно за изпуснатия полет. Ако се стигне до там, ще бъде належащо да потвърдят по кое време са пристигнали на летището и вероятно да покажат с видео или фотография, че са чакали на дълги опашки.

Добре е да се пазят касови бележки за паркинга или от покупка на терминала, билет от градския превоз или други доказателства, които могат да потвърдят времето, в което пътуващите са пристигнали на аерогарата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР