Хаос в глобите, които налагат институции и общини и “вратички”

...
Хаос в глобите, които налагат институции и общини и “вратички”
Коментари Харесай

Пълен хаос в глобите, налагани от държавата

Хаос в санкциите, които постановат институции и общини и “вратички” нарушителите да се отървават леко, а служителите да желаят рушвети, установи Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност (БОРКОР). Центърът разгласява отчет за корупционните опасности при контролната и санкционната активност на администрацията въз основата на разбор на 152 от всички 213 закона, които плануват наказания, на 85 общински наредби, както и на правосъдна процедура по тях, написа " Труд ".

Неадекватни размери на глобите, големи разлики сред най-малък и оптимален размер на санкциите и дори липса на написани санкции са измежду въпросите, разказани от анализаторите на БОРКОР.

Така да вземем за пример за авиационното произшествие, което заплашва съществено живота и здравето на жителите, санкцията е от 500 до 2 000 лева за “лице, което наруши реда и разпоредбите за сигурност на авиационен оператор по време на полет”. От 3000 лева е санкцията за водач, който ръководи аероплан пийнал или дрогиран.

От 100 до 400 лева е плануваното наказване за “длъжностно лице, което експлоатира или допусне в употреба преносим жп състав с неизправности по спирачните системи, ходовите елементи, устройството за зоркост и регистриращия скоростомер”. От 100 до 500 лева е санкцията за ватман, който “допусне подминаване на затворен сигнал, закриване на отдалеченост, отрязване на стрелка, удар върху стоящподвижен жп състав или нагазване на “баластова призма”.

Глоба от 2 до 30 лева “заплашва” длъжностно лице, което не сформира акт или наказателно разпореждане за породени вреди по Закона за запазване на селскостопанското имущество. При влизане и излизане от територията на Република България на лица, застрашаващи националната сигурност, е написана санкция от 500 до 1 000 лева за “длъжностно лице, което не извърши свое обвързване по Закона за ДАНС” и “минимален размер на имуществената глоба от 3 000 лева за въздушен транспортьор, който не даде на Националното звено към ДАНС данни за пътниците”.

Преглед на правосъдната процедура е открил, че за нарушавания на Закона за водите физическите лица се санкционират с минималните санкции, а компаниите – с оптималните. Множество общински наредби също не разграничават глобите за физическите и юридическите лица, което е в несъгласие със Закона за административните нарушавания и санкции и дава опция санкциите да бъдат анулирани от съда. За нарушавания на наредбите за потреблението на таксиметрови апарати в София и във Варна е планувана санкция до 5000 лева, без да е посочен най-малък размер.

“В част от нормативната база е установена цялостна липса на разпореждания, които да уреждат реда и метода за събиране на наложените парични санкции”, показват от БОРКОР. В отчета се акцентира, че макар съществуването на “добре развита система от контролни органи”, активността им в множеството случаи е непрозрачна.

“Липсата на навременна и обективна глоба за причинителите на административни нарушавания насажда у нарушителите възприятието за безотговорност, възприятие, че са “над закона”, обобщават от БОРКОР. Докладът показва общо 44 слаби места в нормативната база и предлага 63 ограничения. 60-страничният документ е изпратен на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Екатерина Захариева, която е ръководител на Националния съвет по антикорупционни политики, на вицепремиера Томислав Дончев и на правосъдния министър Цецка Цечева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР