Хаос обзе летището в Кабул след поетия от талибаните контрол

...
Хаос обзе летището в Кабул след поетия от талибаните контрол
Коментари Харесай

Батални сцени на летището в Кабул

Хаос обзе летището в Кабул след поетия от талибаните надзор над страната. При първите евакуации на цивилни, стотици щурмуваха зоната с вяра да избягат. Стигна се до пукотевица. Има и починали. Полетите от и до Кабул бяха спрени, до момента в който бъде въведен ред.

В обща позиция повече от 60 народи, измежду които и България, приканиха за гладко тръгване на искащите да изоставен страната. България ще се включи в изпращането на филантропична помощ.

Батални подиуми се разиграха на летището в афганистанската столица. В обезверен опит доста хора пробваха да настигнат отлитащите самолети. Съобщава се за 7 починали. Някои от жертвите са паднали от американска военна машина.
Снимка: EPA
Организация на обединените нации прикани талибаните да съблюдават човешките права.

„ Международната общественост би трябвало да се сплоти, с цел да подсигурява, че Афганистан в никакъв случай повече няма да се употребява като платформа за терористични организации. Призовавам всички да стоят дружно, да работят дружно и да работят дружно ", съобщи общоприет секретар на Организация на обединените нации.

След бурния ден последваха реакциите на международните водачи.

„ Развитието в Афганистан е горчиво за Германия и другите обединени народи, които в продължение на 20 години се бореха против тероризма и за свободата на страната “, съобщи канцлерът Ангела Меркел.
Снимка: EPA

Бойците на военното придвижване са завзели всички полицейски и армейски пунктове в Кабул. Според очевидци през днешния ден центърът на града е по-спокоен. Кметът съобщи, че към момента е в служба и държи връзка с талибаните.

„ Да, аз съм още кмет на Кабул. Разговарях с водачите им и те желаят да продължим работата си за 5-милионния град. Аз и екипът ми сме подготвени да поемем отговорностите макар по-тревожните времена “, сподели Мухамад Султанзу.

След сваления боен аероплан, прилежащ Узбекистан заяви за стотици военни, бягащи от Афганистан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР