Хаос и неяснота с изравнителните сметки и за този отоплителен

...
Хаос и неяснота с изравнителните сметки и за този отоплителен
Коментари Харесай

До дни спират парното в София и започва отчитане на уредите за дялово разпределение

Хаос и неизясненост с изравнителните сметки и за този отоплителен сезон може да настъпи поради предстоящото връщане на Данък добавена стойност върху топлинната сила от 9 на 20 %. 

По същата причина фактурите за парно и топла вода на топлофикациите в страната ще скочат минимум с 11% от 1 юли.

Намалението за Данък добавена стойност от 20% на 9% за сметките за парно и природен газ беше признато да важи за интервала от 9 юли 2022 година до 30 юни 2023 година

Поскъпване

Ако не бъде продължен срокът за 9% Данък добавена стойност, това значи, че от 1 юли 2023 година върху сметките за парно ще стартира да се начислява 20 % Данък добавена стойност, т.е. за потребителите следва  автоматизирано нарастване с 11 %.

Отделно КЕВР би трябвало да утвърди планирана цена на топлинната сила за идващия регулаторен интервал от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година Топлофикациите подадоха заявки за нови цени в КЕВР и регулаторът би трябвало да разгласява настояванията на топлодружествата в своя уебсайт до края на тази седмица и да одобри до края на юни новите цени.

Сметка

Министерството на финансите през лятото на 2022 година излезе с пояснение, че консуматор, който съгласно изравнителната си сметка за парно за предходния отоплителен сезон 2021/2022 година е употребил повече сила, в сравнение с е платил с прогнозните си месечни сметки и има да доплаща избрана сума на топлофикация, върху нея ще му се начислява намаленият  на 9% Данък добавена стойност, влезнал в действие от 9 юли 2022 г.   

За интервала от 1 октомври 2021 година до 30 април 2022 година цената за парното за София беше 98,48 лева./мвтч без Данък добавена стойност. " Топлофикация София “ извърши това напътствие на Министерството на финансите, като направи корекции на изравнителните сметки с доплащане.

Цената на парното за отоплителния сезон от 1 октомври 2022 година до 30 април 2023 година за София е  137,86 лева./мвтч без Данък добавена стойност, по-висока по отношение на предходния отоплителен интервал с 40%. 

Ако от 1 юли 2023 година се върне 20% Данък добавена стойност върху парното, това значи, че потребителите, на които съгласно изравнителните сметки са употребили повече топлота от платената с прогнозните месечни сметки, ще имат да доплащат избрана сума, само че към този момент обложена по влязлата в действие от 1 юли остаряла ставка от 20% вместо 9%. 

Това значи, че държавата  ще прецака тези консуматори на парното, в случай че " Топлофикация София “ не издаде фактурите за изравнителните сметки до 30 юни 2023 година Причината е, че сумите в счетоводните документи след 1 юли ще се таксуват към този момент по ставка от 20%.

До дни стопират парното в София и стартира отчитане на уредите за дялово систематизиране.

Алтернатива

В прогнозата за макроикономическата рамка за идващите 3 години към плана за бюджет е казано, че в случай че остане 9% ДДС върху сметките за парно и природен газ, загубата за бюджета ще е 122 млн. лв..

Сумата не е огромна и е разумно Народното събрание да удължи периода за по-ниската ставка, разясниха финансисти за в. " Телеграф “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР