Ханука, празникът на светлината, ще бъде отбелязан в неделя по

...
Ханука, празникът на светлината, ще бъде отбелязан в неделя по
Коментари Харесай

Евреите празнуват Ханука

Ханука, празникът на светлината, ще бъде маркиран в неделя по залез слънце от почитателите на юдаизма.

Традицията свързва Ханука с еврейското въстание от 167 година пр.н.е. против сирийския цар Антиох IV, който желал да принуди евреите да одобряват древногръцкия политеизъм. След изгонването на нашествениците от Израел и завладяването на Йерусалим евреите възвръщат осквернения си и отчасти опустошен храм. В деня на освещаването се възпламенява основният светилник - менора, чийто пламък би трябвало да се поддържа непрекъснато разпален. Но маслото за светилника беше доста малко и съгласно еврейската традиция бяха нужни осем дни, с цел да се направи ново масло.

Когато менора беше запалена с откритото масло, пламъкът гореше непрестанно в продължение на осем дни, до момента в който се подготви новото масло.

" Това е интервалът, в който по традиция се опитваме да зарадваме другите хора, да вършим положително, да сме една идея по-учтиви към хората към нас ", изясни Максим Делчев - ръководител на Централния Израилтянски нравствен съвет, откъдето, дружно с Организацията на евреите в България " Шалом ", насочат най-сърдечна покана към всички искащи да участват на тържествената гала за запалването на първата свещ за Ханука тази вечер:

" Запалвайки свещите, самите ние да имаме една светлина, която да предадем на нашите близки, на нашите другари, на децата ни ", заключи Максим Делчев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР