Ханибал Лектър е изумителен герой в художествената литература. Той е

...
Ханибал Лектър е изумителен герой в художествената литература. Той е
Коментари Харесай

Съвършено чудовище: Кой е истинският Ханибал Лектър

Х анибал Лектър е удивителен воин в художествената литература. Той е хипнотизиращо несъгласие от лица: ослепителен доктор, настойник на изкуството, нечовечен палач, който изяжда жертвите си, и ужасяващо страшилище. 

Къде Робърт Харис, създателят на книгите за Ханибал Лектър, е намерил ентусиазъм? Тревожно е, че наподобява, че Ханибал може да не е бил напълно фиктивен воин, а действително действителен свиреп палач човекоядец. 

Със сигурност има безкрайни съпоставения с Алберт Фиш, който употребявал кожата на една от жертвите си като абажур, или с Ил Мостро, серийния палач от Флоренция. В търсене на спомагателни улики Лектър е сравняван с Тед Бънди, Едмънд Кемпър или Джон Уейн Гейси, най-много тъй като дават отговор на времевата рамка, в която Харис написа романите, и тъй като също са били същински чудовища.  

Подобни съпоставения се концентрират върху закононарушенията. Какво да кажем за индивида, който стои зад тях. Шокиращо, само че наподобява, че в действителния живот е имало човек наподобяващ Ханибал Лектър, освен в дейностите му, само че и в самия му темперамент.  

Името му било Алфредо Бали Тревино. 

In 1963, writer Thomas Harris visited a Mexican prison to interview an inmate. He had an encounter with Alfredo Ballí Treviño, a surgeon who was convicted of killing his boyfriend and suspected of butchering several hitchhikers. Harris later based the character Hannibal Lecter…
— Morbid Knowledge (@Morbidful)
Върколакът от Нуево Леон  

През 1959 година в Мексико е осъществено толкоз извънредно закононарушение, че килърът получава прозвището " Върколакът от Нуево Леон ". Именно по време на престоя си в пандиза Харис интервюира индивида, който разказва като " доктор Салазар ", тъкмо както сътрудник Старлинг интервюира Лектър, до момента в който е в пандиза за закононарушенията си.  

През 1959 година той работи като стажант по медицина и живее в град Монтерей. Тревино обаче крие мрачна загадка. Във време, когато огромна част от Мексико към момента е намерено враждебна към ЛГБТИ общността, Тревино е педераст и има връзка с различен мъж - Хесус Кастийо Рангел.  

Тревино желае да резервира връзката им в загадка, с цел да се впише в всеобщото общество, само че Рангел изрично не е склонен с това. Една вечер двамата мъже влизат в спор (или поради пари, или поради желанието на Тревино да се ожени за жена, с цел да резервира репутацията си) и Тревино взема съдбоносно решение. Това не е елементарен миг на гняв или подтик. Той не се нахвърлил върху Рангел, а вместо това държал пропит с хлороформ парцал върху лицето на любовника си, до момента в който той изгубил схващане. След това прерязал гърлото на мъжа със скалпел, източил кръвта му и разчленил натрупа. Поставил частите на любовника си в кутия и в опит да скрие стореното заровил кутията в локално ранчо.  

За злощастие на Тревино, за разлика от Лектър, не бил с престъпен мозък. Подозрителен прочут го последвал до мястото на погребението и откакто Тревино си тръгнал, изровил тялото. Извикана е полиция и Тревино е хванат. Той е приет за отговорен и през 1961 година е наказан на гибел за това, което съдията назовава " закононарушение от пристрастеност ".   

Тревино обаче е упрекнат освен за гибелта на Рангел. През 50-те и 60-те години на ХХ в. в Мексико са регистрирани изгубванията и убийствата на няколко стопаджии. Виновникът по този начин и не е открит, само че Тревино става обвинен, въпреки че би трябвало да се означи, че виновността му в никакъв случай не е потвърдена и няма данни, че е забъркан. 

The Silence of The Lambs (1991)
In 2013, it was revealed that cannibal Hannibal Lecter was based on Dr. Alfredo Ballí Treviño, a Mexican surgeon who killed and mutilated his friend, his lover, and quite possibly several hitchhikers.
— a & s threads (@popspiracies)
Тревино, Харис и Лектър 

И по този начин, каква е връзката сред стажант по медицина, който умъртвил приятеля си, и фиктивен сериен палач, който обичал да яде жертвите си?  

Е, основателят на Ханибал Лектър, Томас Харис, се среща с Тревино и го интервюира. Той намира лекаря за изцяло обаятелен. Било е през 60-те години на предишния век и 23-годишният Харис работел като публицист. Възложено му е да посети пандиза на щата Нуево Леон в Монтерей, където да интервюира и да направи репортаж за арестувания там американски палач Дайкс Аску Симънс. Малко преди идването на Харис Симънс е убит при опит да избяга от пандиза. Лекарят, който го лекува, се оказва безпределно по-интересен от пациента. Харис почнал с изявленията с индивида, който познавал като доктор Салазар, за своя американски пациент. Лекарят изглеждал безразличен, до момента в който не се стигнало до тематиката за обезобразяването на Симънс. 

Салазар, разказан като " малък, строен мъж с тъмночервена коса ", който " стоял доста умерено ", попитал Харис какво мисли за обезобразяването на лицето на Симънс. По-специално той желал да знае по какъв начин се усеща Харис. 

След това той пита дали Харис е виждал фотоси на жертвите на Симънс и дали те са били привлекателни. Когато Харис дал отговор, че са били, Салазар попитал: " Да не казвате, че те са го предизвикали? ". На Харис му станало ясно, че този чудноват доктор желае да води спор с репортера по отношение на повода за убийството на Симънс. 

Случилото се било толкоз необичайно, че по-късно същия ден Харис беседва с надзирателя за странния доктор. Началникът го уведомил, че Харис не се е срещал със затворническия доктор. Човекът, с който е разговарял, е някогашен хирург, приет за отговорен за грубо ликвидиране. Както споделил на Харис, " като хирург той можел да опакова жертвата си в изненадващо дребна кутия " и добавил: " Той в никакъв случай няма да напусне това място. Той е вманиачен. "  

Лесно е да се разбере по какъв начин странното изявление, показателно за тези, провеждани сред Лектър и неговите ръководители от ФБР, би могло да въодушеви Харис.  

Той също по този начин отбелязва, че Тревино е харесвал по-хубавите неща в живота. Той е бил добре учтив и е продължавал да се облича добре даже и в пандиза. В деня, в който Харис се срещнал със Салазар, той носел ярък костюм, сенки и златен " Ролекс ". Лектър също е бил прочут с възприятието си за грациозен жанр. 

Alfredo Ballí Treviño, a surgeon who was convicted of killing
— Arsenalatic (@Lagos4LP)
Съдбата на Тревино 

В последна сметка началникът на пандиза бърка. Алфредо Бали Тревино заобикаля гибелта и присъдата му е сменена с 20 години затвор, което значи, че е освободен към 1980 година Ако се има вяра на известията след освобождението му, той се е поправил. 

Твърди се, че Тревино се е върнал в родния си град Монтерей, където е прекарал остатъка от годините си, изкупувайки греховете си. Използвайки здравното си обучение, той се грижи за болните и възрастните хора, трансформирайки се в нещо като локален воин. 

Интервюиран е единствено един път - през 2008 година, единствено година преди гибелта му. Отказва да приказва за закононарушенията си, като споделя на интервюиращия го: " Не желая да претърпявам още веднъж тъмното си минало. Не желая да разсънвам призраците си, това е доста мъчно. Миналото е тежко и истината е, че този яд, който изпитвам, е нетърпим ". Той умира през 2009 година на 81-годишна възраст от рак на панкреаса. 

И по този начин, Алфредо Бали Тревино ли е същинското ентусиазъм за Ханибал Лектър?  

Ами не напълно, макар че сред двамата сигурно има паралели. Добрият жанр на обличане и методът на говорене на Тревино по време на изявлението му с Харис сигурно наподобяват на скандалния сериен палач. Лесно е да се разбере по какъв начин тези диалози в мексиканския затвор биха могли да вдъхновят Харис. 

Както споделя Харис: " Изгубен в тунела на работата, аз вървях след моя детектив, когато той отиде в Балтиморската държавна болница за невменяеми, с цел да се съветва с един пандизчия. Кой, допускате, го чакаше в килията? Не беше доктор Салазар. Но с помощта на доктор Салазар можах да разпозная неговия сътрудник и доктор, Ханибал Лектър. "  

В същото време Харис очевидно се въодушевява от други серийни убийци, като Тед Бънди и Едмънд Кемпър и Исей Сагака. За да измисли сериен палач, толкоз трогателен като Лектър, Харис е трябвало да се въодушеви от голям брой източници, с цел да сътвори своето " напълно " страшилище. 



* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР