Ханае Мори почина на 96-годишна възраст. Японската модна дизайнерка е издъхнала

...
Ханае Мори почина на 96-годишна възраст.
Японската модна дизайнерка е издъхнала
Коментари Харесай

Почина Ханае Мори: първата японка - дизайнер на висша мода в Париж -

Ханае Мори умря на 96-годишна възраст.

Японската фешън дизайнерка е издъхнала на 11 август в дома си в Токио, оповестиха от офиса ѝ през днешния ден. Не се показва причина за гибелта.

Мори навлезе в света на френската висша мода преди съвсем половин век. Тя си печели прозвището Мадам Бътерфлай поради присъщия пеперуден претекст, който влага в облеклата си.

Смятана е за знак на издигането на Япония като съвременна нация. Тя основава облекла за Грейс Кели и Нанси Рейгън, както и сватбената рокля на японската императрица Масако.

Кариерата ѝ минава от Токио, където стартира да създава костюми за киното, до Ню Йорк и Париж. През 1977 година нейната марка става първата азиатска фешън къща, която се причислява към редиците на висшата мода. Глобалната ѝ империя се разраства, включвайки парфюми, чанти и издателска активност, а чадърите и шаловете ѝ, постоянно украсени с цветни пеперуди, се трансформират в знак на работещите дами.

Мори е родена през 1926 година в селската префектура Шимане, Западна Япония. Учи литература в Токийския женски християнски университет. Започва да специализира в дизайна за кино артисти, откакто отваря първото си ателие над магазин за юфка в Токио. Бързо разрастващият се бизнес отразява стремглавото движение на следвоенното икономическо развиване на Япония през 60-те години на ХХ век, когато нейният бизнес сътрудник и брачен партньор, текстилен управител, я предизвиква да опита шанса си в стилните столици Париж и Ню Йорк.

" Това беше нещо като повратна точка за мен ", споделя тя за тези визити, които включват среща с Коко Шанел в ателието ѝ в Париж. Френската дизайнерка ѝ предлага да облече нещо в блестящо оранжево, което да контрастира с черната ѝ коса. Това отключва нещо: " Цялата японска идея за хубост се основава на прикриването ", споделя Мори за срещата в изявление за Washington Post. " Изведнъж осъзнах, че би трябвало да трансформира метода си и да направя по този начин, че роклите ми да оказват помощ на дамата да изпъкне ".

През 1965 година Мори показва първата си сбирка в чужбина (Ню Йорк) под мотото " Изтокът среща Запада ". Нейните модели съчетават обичайни претекстове като жерави и черешови цветове - дружно с присъщите за нея пеперуди - със западни стилове.

През 1985 година основава театрални костюми за спектакъла на " Мадам Бътерфлай " в миланската Ла Скала и демонстрира сбирките си в продължение на десетилетия в Япония и в чужбина до пенсионирането си през 2004 година

Мори основава рокли от обичайно японско кимоно и проектира униформите на стюардесите на Japan Airlines и на японския тим за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Барселона през 1992 година

Мнозина в Япония ще я запомнят с бялата рокля, украсена с листенца от рози, която тя създаде за Масако за сватбата ѝ с тогавашния престолонаследник Нарухито през 1993 година През 50-те и 60-те години на предишния век тя шие костюми за стотици японски филми, а в по-късните години и за театрите Но и Кабуки.

Мори се трансформира в изключителна бизнесдама - необичайност в Япония - и през 1986 година става първата жена член на Японската асоциация на корпоративните ръководители.

Връщайки се към първите години на брака си, тя споделя, че в никакъв случай не е била канена да излиза с приятелите на брачна половинка си. " Япония е страна на джентълмените ", споделя тя, представена от осведомителната организация Kyodo. Но тя желае да бъде друга.

Мори получава публично самопризнание за достиженията си от японското държавно управление, което през 1988 година я награждава с орден с лилава лента за приноса ѝ към изкуството. През 2002 година е удостоена с Ордена на Почетния легион, най-престижното френско отличие, в офицерски чин.

" Тя беше пионер на модата в Япония. Във време, когато промишлеността не е била открита, тя оформя какво значи да работиш като дизайнер ", споделя пред Kyodo кураторът и откривател на модата Акико Фукай.

" Това, че е първата японка, вписана като дизайнер на висша мода в Париж, най-високия връх в света на модата, значи, че тя е била приета на международната сцена. Тя е оставила голям отпечатък. "

Мори има двама сина, щерка, седем внука и няколко правнука. Съпругът ѝ Кен Мори умира през 1996 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР