Хамас загуби контрола над северна Газа, обяви тази вечер говорител

...
Хамас загуби контрола над северна Газа, обяви тази вечер говорител
Коментари Харесай

Израел твърди, че Хамас е загубил контрола над северна Газа

Хамас загуби контрола над северна Газа, разгласи довечера представител на израелската войска.

Източник непосредствен до Хамас твърди, че се водят договаряния с катарско ходатайство за тридневно прекъсване на огъня и освобождение на 12 заложници, половината от които американци. Военен представител на Хамас обаче отхвърли тази информация.

Над 10 500 са към този момент палестинските жертви. Израелската войска продължава офанзивата си в Газа.

Бих желал да сложа завършек на всички подправени клюки, които чуваме и да повторя ясно нашата позиция, сподели израелският министър председател след разпространяването на известие за договаряния за помирение с Хамас.

" Няма да има преустановяване на огъня без освобождението на нашите заложници. Всичко останало е погрешно ", сподели министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Израелските сили към този момент 24 часа работят на територията на град Газа.

Танкове и друга тежка техника напредват навътре в анклава. Войници откриха вход на тунел от подземната мрежа на Хамас в увеселителен парк в град Газа, който към този момент е погубен.

" Град Газа е най-голямата терористична база, изграждана в миналото. Под земята има километри тунели, които се свързват с лечебни заведения и учебни заведения, свързват се между тях. Те включват информационни пространства, хранилища за муниции, места за спане и всичко това - с цел да работят като основа за гнет против жителите и бойците на Израел ", разгласи Йоав Галант, министър на защитата на Израел.

Според Хамас, при израелски удари през последните 24 часа, в южната част на бранша са починали над 100 души.

Мохамед е от Хан Юнис. Тук е било бащината му къща. Загубил е 35 родственици. На фона на разрухата си спомня за отминали времена.

" Отраснахме тук, играехме с тези деца. Не съм си представял, че ще има всичкото това опустошение. Обичахме да си играем остарели и млади, седяхме извън лято време и от време на време палехме огън. Сега няма нищо с изключение на съсипия. И старите, и младите са мъртви ", сподели Мохамед Хамдан, изгубил 35 родственици при офанзиви.

За пети следващ ден беше отворен прозорец за евакуация от северната към южната част на анклава, като Израел удължи с един час времето след в началото оповестените четири часа. Няма точни данни какъв брой души са се възползвали, съгласно Организация на обединените нации през вчерашния ден те са били 15 хиляди.

Израел не възнамерява повторна окупация на Газа или надзор върху бранша за дълго време. Това оповестява почитан израелски представител. В понеделник министър председателят Нетаняху съобщи, че Израел ще поеме цялата отговорност за сигурността в Газа след войната, само че не посочи за какъв интервал.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР