Хамас е може би една от най-богатите терористични организации в

...
Хамас е може би една от най-богатите терористични организации в
Коментари Харесай

Кой финансира терористите от Хамас, които са приказно богати?

Хамас е може би една от най-богатите терористични организации в света и на второ място след ISIS. Това заяви водещият специалист по тероризма Матю Левит в отчет за Конгреса на Съединени американски щати.

Той изясни: „ Хамас “ от години получава пари от разнообразни източници – от Европейски Съюз, Организация на обединените нации и други интернационалните организации, от страни като Иран, Русия, Сирия или Катар, както и от следени строителни компании, банки и благотворителни фондации.

„ Хамас генерира сред 300 и 400 милиона $ годишен приход от налози, изнудване, граничен надзор и други средства за управление на линията Газа “, написа Левит.

Освен това от 2014 до 2020 година Организация на обединените нации, съгласно някои оценки, написа Bild, е вложила 4,5 милиарда $ в линията Газа. През същия интервал Ивицата Газа е получила още 730 милиона $ от структури на Европейски Съюз. Освен това Германия непосредствено оказва помощ на Газа - това е плюс 360 милиона $.

Така съгласно специалистите на Bild годишният бюджет на „ държавното управление “ на Хамас в линията Газа е минимум 2,4 милиарда $. Въпреки това популацията на анклава живее в беднотия, акцентират анализатори.

Според Левит Хамас печели още половин милиард $ годишно от граничните пунктове Рафа (Египет) и Керем Шалом (Израел). Именно на тези пунктове се таксуват безусловно всички артикули, импортирани в Газа.

Финансовата империя на Хамас се управлява, както Bild написа, от няколко висши терористични мениджъри. Те са подчинени на Политбюро на Хамас и се намират в чужбина – Турция, Египет, Катар и Йордания. Някои от тях живеят там под подправени имена и с подправени паспорти.

Организация на обединените нации още веднъж търси милиони за линията Газа

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) търси незабавно 104 милиона $ филантропична помощ за засегнатите в линията Газа. Съобщение за това се появи на уеб страницата на организацията на 11 октомври 2023 година

Парите се възнамерява да бъдат употребявани за закупуване на храни, нехранителни артикули, медицински грижи и обезпечаване на жилища и отбрана на 250 хиляди души, които към този момент са почнали да търсят леговище в приютите на организацията в Ивицата Газа. Агенцията добавя, че по-специално от помощ се нуждаят дамите, децата, хората с увреждания и възрастните хора.

" Това, което се случва, към този момент е невиждана филантропична покруса. Каквито и да са събитията, разпоредбите се ползват по време на спор и това не е изключение. Помощта за цивилни, които нямат къде да избягат за достъп до вода, храна и медикаменти, би трябвало да бъде незабавна ", сподели генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини.

Не е известно какъв брой от тези и към този момент издадени пари ще попаднат в ръцете на терористите, акцентира Bild.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР