Хали като дума за голям магазин за хранителни стоки е

...
Хали като дума за голям магазин за хранителни стоки е
Коментари Харесай

Халите – събуждане в сърцето на Стара София

" Хали " като дума за огромен магазин за хранителни артикули е позабравена във всекидневната ни тирада и като че ли се е трансформирала просто в личното име на емблематичната постройка в центъра на София.

Построена преди повече от век като първия актуален затрупан пазар, съществува десетилетия като оживено хранително пазарище. След разнообразни модели на ръководство през днешния ден обаче там липсва оживена градска шум макар неповторимата архитектура, атмосфера и локация на Централните хали.

Съхраняването и вдъхването на нов живот на остарели исторически здания не е нещо ново, а остаряла и богата европейска наклонност. Kaufland се стреми не просто да построи неповторим самичък по себе си търговски обект, а да възвърне публичната и културно-историческата роля на тази неповторима постройка в сърцето на София.

" Работата ни по този план е обвързвана с изключителната отговорност и почит както към създателя на плана, по този начин и към жителите на столицата. Търсихме оптимално решение за осъществяване на актуален метод на търговия при спазване на културната стойност на постройката. Целта ни е да върнем в тази неповторима постройка хората и да я превърнем в център за обществени интензивности ", споделя арх. Мария Попмаркова, по чийто план Централните хали се трансформират в магазин на Kaufland. " Нека да върнем първичното обаяние на софийските Хали ", добавя архитектът с богат проектантски опит в България и Европа.
Реклама Проект с идея
и за компанията, защото " Kaufland България " преценява цялата си идея с неповторимата архитектура, структура и обичаи на постройката. Целта е паметникът на културата, обичан и скъп от столичани, да се трансформира в атрактивно място за дребни и огромни. Това ще бъде и единственият по рода си магазин на компанията.

Проектът е въодушевен от истинските проекти на арх. Наум Торбов и цели да възвърне достоверния тип на постройката, като освободи пространството и разкрие всички нейни архитектурни и културни детайли. Включва доста реставрационни действия за възвръщане на блясъка на остарялата софийска постройка 110 години след нейното основаване.

опазване на околното пространство и съществуващата растителност, които ще бъдат единствено облагородени и освежени. Няма да се вършат никакви промени по фасадата, всички детайли по нея ще претърпят единствено и само реституция, разчистване, консервация. Няма да има никакво брандиране или реклама по фасадата на постройката.

Емблематичната железна структура ще резервира истинския си тип със своите свободно стоящи колони и ще бъде съхранена за поколенията. Тя е извънредно скъпа, а металните детайли от структурата са създадени по поръчка в работилницата на Густав Айфел в Париж.
Реклама
Цялостната организация на вътрешното пространство основава личен дух и чувството, че посетителите се намират в покрито градско пространство със своите основни и второстепенни улици.
Различният магазин
да бъдат обособени две съществени пешеходни оси, а в центъра на залата да бъде възобновен фонтанът по истинския план на основателя на постройката арх. Наум Торбов, където посетителите ще могат да седят, почиват и поддържат връзка.

На основната комерсиална част ще бъдат ситуирани щандове за търговия, с цел да се сътвори чувство за затрупан градски пазар. Щандовете са основани особено за този магазин - тентите им имат елементи, които повтарят детайлите от витражите и металните структури, направени са от дърво и естествени материали.

От самото основаване постройката е средище за търговия на дребно. Затова и общоприетият продуктов микс на Kaufland ще се приспособява към особеностите и традициите на търговията в постройката.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Политика 2 Градове 3 Икономика 1 Коментари и разбори 2 Отбрана 3 Икономика Реклама Зоната за отдих и хранене
На второто равнище се планува обособена зона за отдих с кътове за храна и питиета, отделена от стените на постройката посредством стъклен под. Терасата е уютно отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети, където посетителите ще се любуват на вкусни гозби и красиви гледки към отвореното пространство и архитектурните детайли навътре в постройката. да внесе чувството за дребен ретро площад.
Сутеренът - история и модерност
Сутеренът ще се трансформира в интерактивна зона за археология и история, където посетителите могат да се срещнат освен с историята на постройката, само че и с богатото археологическо минало на централната част на столицата.

Интерактивно показаните разкопки ще са забавен декор за плануванаъа зона за културни събития и експозиции. За децата ще бъдат построени специфични интерактивни зони.
Спазването на законовите условия
на вътрешното пространство на Халите отразява мненията на Специализирания експертен съвет за запазване на културни полезности към Министерството на културата.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В него са регистрирани всички забележки и рекомендации на Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерството на културата.

Проектът се преценява с изказаните опасения за откриване на археологически остатъци в подземния сектор на товарната рампа. Затова вложителят се отхвърля от всевъзможни изкопни работи и от първичното си планово решение за намаление равнището на подземната товарна зона. Вместо това са препоръчани различни разновидности за транспортния достъп и зареждането на комерсиалния обект.

" Kaufland България " цени всяко мнение и полемика, с цел да построи най-хубавото решение за бъдещето на Централни хали като емблематична столична постройка, място освен за извършване на покупки, само че и за културен и обществен живот. И защото публичните реакции за капиталовото желание на Kaufland не се еднопосочни, веригата е основала специфична осведомителна за постройката и плана, на която могат да бъдат прегледани архитектурните проекти, елементи и визуализации, както и да бъдат споделени отзиви, мнения, рекомендации в страницата за противоположна връзка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР