Хал Рункел – семеен терапевт и автор на книгата Choose

...
Хал Рункел – семеен терапевт и автор на книгата Choose
Коментари Харесай

Експерт по връзките: Тази 2-буквена думичка може да успокои почти всеки един назрял конфликт

Хал Рункел – фамилен терапевт и създател на книгата Choose Your Own Adulthood – споделя една 2-буквена думичка, която съгласно него хората не изричат задоволително постоянно в взаимния си живот. 

И това е: „ Ох! “.

Когато двама сътрудници се карат между тях, те неизбежно изричат думи, които биха могли да наранят другия. Често в такива обстановки използваме информация, която единствено ние знаем – и сме пределно наясно с обстоятелството, че по този метод ще ги засегнем.  На отсрещната страна пък й се желае да ни го върне с: „ О, по този начин ли?! Е, ти пък започваш да приличаш от ден на ден на майка си! “ или пък нещо друго от този вид.

Недейте да го вършиме.

Вместо това просто кажете: „ Ох. От това в действителност ме заболя “, предлага Хал Рункел.

Може би другият човек ще ви отвърне: „ О, по този начин ли? Е, и ти ми сподели някои в действителност мъчителни неща. “ „ Да, по този начин е. - кажете му - И изобщо не ми хареса, че го направих. “. Сега към този момент диалогът поема по един много по-различен път – и той не е на кавгата. Това е по този начин, защото един от вас е избрал да признае, че е бил уязвен. „ Ох. От това в действителност ме заболя. “

Това не е израз, който отблъсква другия. Напротив – подканва го към вас: „ Знаеш ли – задоволително открит съм с теб и можеш да ме нараниш. Защо вместо това не поговорим един с различен с обич? “.

В една сантиментална връзка индивидът насреща знае по какъв начин да ви повлияе удобно и в действителност да ви трогне. Но в същото време – е пределно наясно и с методите, по които може да ви нарани. Често второто е неизбежно. 

Рункел акцентира, че не би трябвало да използваме тази фраза „ Ох. От това в действителност ме заболя “, с цел да се оплакваме или мрънкаме. Напротив – когато я изричаме, би трябвало да бъдем горди и неотстъпващи – „ Знаеш ли. Думите ти в действителност ме засегнаха. Това ли целеше? Отговорът ти на този въпрос ще ми покаже в действителност какво мислиш за нашата връзка. “

Обикновено не ставаме заран с мисълта: „ Днес ще помисля за другите способи, по които мога да нараня своя сътрудник. “ Това просто се случва, когато сме в разгара на спора. Тогава постоянно се самозабравяме. Успокойте се. Пораснете. Сближете се, поучава Рункел.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР