Хакерската атака над Български пощи не е изолиран случай. Опити

...
Хакерската атака над Български пощи не е изолиран случай. Опити
Коментари Харесай

Васил Величков: Няма яснота в колко администрации е проникнато

Хакерската офанзива над " Български пощи " не е изолиран случай. Опити за хакерски атаки е имало в Държавната организация за бежанците.

Това сподели в предаването " Директно " на Bulgaria ON AIR Васил Величков, консултант на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова. Опитите са били безуспешни.

Атаката над Агенцията за бежанците има сходен почерк, като тази над " Български пощи ", само че са употребявани разнообразни принадлежности. В случая става дума за голям набор от персонални данни и сензитивна информация, свързани даже със системите на Министерство на вътрешните работи, разясни той.

Що се касае до АЕЦ " Козлодуй ", там са открити пропуски, преди да стартира войната в Украйна, сподели още Величков.

" Министър Божанов седнал съм една нощ в АЕЦ " Козлодуй ", тъй като се откриха много съществени опасности в осведомителната сигурност на част от пространствата, в които работи личен състав непрекъснато и системите, които те използваха. Но в границите на първия ден, в който се реагира, бяха взети ограничения и всички тези неща са отстранени ", изясни той.

Няма изясненост в какъв брой администрации е проникнато или има позиционирани офанзиви, които чакат да бъдат задействани, акцентира Величков.

Като цяло, опитите за хакерски атаки у нас са нарастнали неведнъж от началото на войната, а страната би трябвало да увеличи равнището си на киберсигурност, безапелационен бе съветникът на вицепремиера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР