Хакерска група, наречена Anonymous Sudan, свали социалната мрежа X (преди

...
Хакерска група, наречена Anonymous Sudan, свали социалната мрежа X (преди
Коментари Харесай

Судански хакери свалиха X за два часа, за да привлекат вниманието на Илон Мъск

Хакерска група, наречена Anonymous Sudan, смъкна обществената мрежа X (преди Twitter) за повече от два часа в над 10 страни в опит да окаже напън върху Илон Мъск да пусне услугата си Starlink в тяхната страна. Хиляди клиенти са били наранени, оповестява Би Би Си.

" Направете по този начин, че посланието ни да доближи до Елон Мъск: " Отворете Starlink в Судан ", пишат хакерите в Telegram.

Х е следващата жертва на бандата, която нападна " в интерес на Судан и исляма ".

В продължение на няколко седмици частни диалози с групата в чат приложението Telegram Би Би Си беседва с хакерите за техните способи и претекстове.

Член на групата, нарекъл себе си Crush, споделя пред Би Би Си, че офанзивата от вторник е заляла сървърите на X с голямо количество трафик, с цел да ги извади от мрежата.

Сайтът за следене на спирания Downdetector заяви, че са били регистрирани близо 20 000 известия за спирания от консуматори в Съединени американски щати и Обединеното кралство. Възможно е да са наранени доста повече хора.

Друг член на хакерската група - Hofa - декларира, че по този начин наречената DDoS (Distributed Denial of Service) офанзива е имала за цел да увеличи осведомеността за гражданската война в Судан, която " прави интернет доста неприятен и той постоянно ни стопира ".

X не е признал обществено за породените разстройства, а Мъск не е дал отговор на въпросите за стартирането на неговата сателитна интернет услуга в Судан.

Мнозина в света на киберсигурността упрекват бандата, че е скрито съветско военно поделение, което зад паравана на задгранични хакери провокира хакерски атаки, които са в интерес на Кремъл. Теорията се базира на онлайн поддръжката за съветския президент Владимир Путин и очевидното съвпадане на претекстовете с други хакерски банди в страната. Но незаконната група неведнъж е отричала, че е съветска, и за първи път показа с Би Би Си доказателства, че се намира в Судан.

Crush, главният представител и основен член на групата, споделя местоположението си онлайн в приложението Telegram като доказателство. Crush и Hofa изпращат и фотоси на суданските си паспорти и други скрийншоти, които демонстрират, че се намират в Судан. Тези неща могат да бъдат фалшифицирани с друга степен на компликация, само че след седмици диалози с Би Би Си и откривателя на киберсигурността Intel Cocktail нищо не подсказва, че хакерите лъжат, пишат от английската медия.

През юни бандата разгласява обръщение в поддръжка на съветското държавно управление за преустановяване на продължаващия протест на силите на " Вагнер ". Crush изяснява, че " руснаците са застанали на наша страна, тъй че искахме да им се отблагодарим ", визирайки поддръжката на Русия за суданското държавно управление в битката му с продължаващата революция.

Откакто се появи през януари, Anonymous Sudan сполучливо наруши работата на десетки организации и държавни уеб услуги във Франция, Нигерия, Израел и Съединени американски щати. През последния месец бандата нападна Кения, потвърждавайки, че държавното управление на страната се " меси в делата на Судан ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР