Хакерите зад огромната рансъмуер атака заявиха късно снощи в своя

...
Хакерите зад огромната рансъмуер атака заявиха късно снощи в своя
Коментари Харесай

Хакерите зад международната кибератака искат 70 милиона долара откуп

Хакерите зад голямата рансъмуер офанзива обявиха късно нощес в своя блог, че желаят 70 милиона $ в биткойни, с цел да разгласяват обществено това, което те назовават " повсеместен декриптор ", оповестява " Дойче Веле ".

Фирмата Kaseya, която оказва помощ на компаниите отдалечено да ръководят своята ИТ инфраструктура, пострада в петък при офанзива, за която се счита, че е осъществена от свързаната с Русия тайфа за киберпрестъпност REvil. Атаката болести стотици компании в най-малко 17 страни. Групата е най-известна със скорошната офанзива против цеховете за преправка на месо JBS. В този случай REvil съумя да измъкне 11 милиона $ от компанията с рансъмуер заплащане.
 Кибератака против банковия бранш в Германия Кибератака против банковия бранш в Германия
Банковият бранш и сериозната инфраструктура в Германия са станали обект на солидна хакерска атака. Това оповестява „ Билд “, позов...

В събота президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че ще има отговор, в случай че следствията открият, че Кремъл е обвързван по някакъв метод.

Кои компании бяха наранени в тази последна офанзива за откуп?

Базираната в Маями компания Kaseya съобщи, че необятен набор от дребни предприятия – сред които за финансови услуги, пътувания и развлечения, и обществените организации на всички континенти - са били наранени в тази последна рансъмуер офанзива.

В Швеция веригата за хранителни артикули Coop съобщи, че по-голямата част от 800-те ѝ магазина са затворени в неделя за втори ден, защото доставчикът на техните касови апарати не работи. Аптечна верига, верига бензиностанции, държавната железница и публичната телевизия SVT също бяха компрометирани.

В Германия осведомителната организация DPA заяви, че неназована компания за ИТ услуги счита, че няколко хиляди нейни клиенти са били наранени от тази офанзива. Две огромни холандски ИТ компании, VelzArt и Hoppenbrouwer Techniek, също оповестиха за проблеми.
 Хакери откраднаха паролите на 26 милиона консуматори Хакери откраднаха паролите на 26 милиона консуматори
Едни от най-популярните уеб сайтове и платформи като Amazon, Netflix, Фейсбук и други станаха жертва на масирана хакерска офанзива, написа Метр...

Изпълнителният шеф на Kaseya Фред Вокола съобщи, че съгласно него броят на жертвите е съвсем хиляди, като означи, че това са най-вече дребни предприятия като " стоматологични кабинети, архитектурни компании, центрове за пластична хирургия, библиотеки и други сходни. "

Вокола добави, че единствено сред 50 и 60 от 37 000 клиенти на компанията са били компрометирани от REvil. Kaseya е наела компанията за киберсигурност Mandiant, която да проверява офанзивата.

Въпреки че основният изпълнителен шеф не даде детайлности за хакването, Вокола сподели, че офанзивата не се основава на фишинг и че равнището на изпипаност е " извънредно ".

От атакуваните системи 70% са ръководени от снабдители на услуги, които употребяват VSA софтуера на Kaseya за ръководство на голям брой клиенти. Този програмен продукт автоматизира инсталирането на актуализации на отбраната и ръководи аварийни копия и други съществени функционалности. Понастоящем Kaseya счита, че REvil не просто е нарушил кода ѝ, само че евентуално е употребявал уязвимости в софтуера на трети страни.

Какви са реакциите на тази последна рансъмуер офанзива?
 Хакери откраднали 26 млн. пароли за сметки в Apple, Amazon, Фейсбук и Netflix Хакери откраднали 26 млн. пароли за сметки в Apple, Amazon, Фейсбук и Netflix
Експерти по киберсигурност оповестиха за откраднати данни, съдържащи 26 милиона пароли за известни уеб страници, сред които Amazon, Faceb...

ФБР съобщи в изказване, че проверява, само че мащабът на хакерската атака „ може да направи по този начин, че да не можем да отговорим на всяка жертва поотделно “.

Американският заместник-съветник по националната сигурност Ан Нойбергер съобщи, че Байдън " е насочил всички запаси на държавното управление за следствие на този случай " и прикани всеки, който счита, че техните системи са компрометирани, да се свърже с ФБР.

Експертът по киберсигурност Дмитрий Алперович от мозъчния концерн Silverado Policy Accelerator съобщи, че не има вяра в присъединяване на Кремъл; по-скоро офанзивата демонстрира, че съветските управляващи " към момента не са подхванали дейности " за прекъсването на рансъмуер-банди, работещи на съветска земя.

Най-сериозните рансъмуер-банди оперират в границите на Русия или в другарски на нея страни. Те са толерирани от съветските управляващи и от време на време работят със службите за сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР