Хакери източиха 1 млн. лева от сметките на българска фирма.

...
Хакери източиха 1 млн. лева от сметките на българска фирма.
Коментари Харесай

1 милион лева източени от българска фирма след хакерска атака

Хакери източиха 1 млн. лв. от сметките на българска компания. По следствието работи началникът на отдел "Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев.
Най-голямата вреда за наша компания идва от компрометирана служебна връзка.
„ Служители, виновни за разплащанията, си дават паролата за служебната поща след фишинг мейл, не са деактивирани профили или не са заменени пароли след овакантяване на съответен чиновник “, разяснява Колев.
Той добави, че в отдел "Киберпрестъпност " съвсем всяка седмица отива представител на потърпевша българска компания от компрометирана служебна връзка.
"Хакери получават достъп до връзка с задграничен контрагент и в подобаващ миг трансформират банковите елементи, където да се преведат парите. Както всички знаем - няма 100 процентова сигурност и отбрана, само че при предпочитание и воля от управителния състав на компанията се реализират забележителни резултати ", сподели Колев.
Като защитна мярка той предлага мениджърите да влагат в способен IT личен състав, както и да обувачат всичките си чиновници.
По тази скица българските компании са ощетени приблизително с 20-30 хиляди евро на случай, разяснява Колев, като най-голямата сходна вреда, която се проверява, е за един милион лв..
"Пряко влияние върху българския бизнес и интернет потребителите в страната имат най-много офанзивите с криптолокър. Към фишинг имейл е прикачен злотворен код, който криптира всички значими потребителски данни, като се желае откуп в цифрова валута Биткойн. Жертви на сходни киберпрестъпления са родни компании от всевъзможен диаметър. Изключение не вършат и държавни и неправителствени организации, министерства, учебни заведения и така нататък ", добави шефът на "Киберсигурност " в ГДБОП.
По думите му, сега българските компании са неподготвени за необятен кръг от хакерски атаки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР