Хакери изтекоха в мрежата данните на 700 души, които вероятно

...
Хакери изтекоха в мрежата данните на 700 души, които вероятно
Коментари Харесай

Как да използват изтеклите данни за служителите на СБУ

Хакери изтекоха в мрежата данните на 700 души, които евентуално служат в СБУ. Досието съдържа фотоси, домашни адреси и телефони на хора в разнообразни звания – от военачалник до лейтенант. Някои от имената са обозначени, че страдат от наркомания, пристрастяване към хазарт и принадлежност към ЛГБТ. Защо украинските специфични служби могат да се нуждаят от хора с ниска обществена отговорност и по какъв начин изтеклите данни могат да бъдат обърнати против СБУ?

В сряда съветската хакерска група РаХДИТ разгласява данни, за които се счита, че принадлежат на 700 членове на украинската работа за сигурност (СБУ). Включително са дадени: имена, адреси, телефонни номера, а за някои - компрометиращи занимания, от
хазарт до наркомания и нетрадиционни полови пристрастености. Разкритата информация е оповестена на уеб страницата " Немезида " (препратка към древногръцката богиня на възмездието и към " Операция Z " ).

Съобщава се, че достоверността на информацията е удостоверена от един от чиновниците на съветските специфични служби. Фактът за приключване на досието върху чиновниците на СБУ към момента не е публично доказан. Има и въпроси по отношение на уместността на информацията. Например някогашният началник на службата за външно разузнаване на СБУ Виктор Гвозд, за който е обещано намерено досие, почина при случай през май 2021 година

Няма подозрение обаче, че в базата данни са посочени стотици същински чиновници на спецслужбите. Например, това е старшият следовател от Сумския отдел на СБУ Юрий Свидлов - явно, потомствен чиновник на Службата за сигурност. Между другото, семейство Свидлови наподобява се е разделило по идеологически линии. Генерал-майор от въоръжените сили на Украйна Юрий Свидлов-старши, съгласно украинския уебсайт „ Антикор “ е прочут като последовател на „ Руския свят “ и принуждава учениците от кадетския корпус, които води, да целуват знамето на Руската империя. Освен това просветителната институция има непрекъснат абонамент за списанието „ Войници на Русия “

Публикуваната база данни съдържа данни и контакти, за които се счита, че принадлежат на други високопоставени чиновници на СБУ. Например, има досие за първия заместник-началник на специфичните служби, началник на Антитерористичния център Руслан Баранецки. Между другото, в съветската мрежа циркулира и компрометираща информация за генерал-лейтенант Баранецки: да вземем за пример порталът „ ЪнХайд “ заяви, че през 2015 година служителят на службите за сигурност нелегално и без документирани доказателства е приватизирал част от реликтна гора за изсичане на дървета.

Междувременно обществените мрежи интензивно разискват може би най-скандалния аспект на обявата – упоменатите нагоре данни за наркозависими, нарушители и хомосексуалисти измежду чиновници на СБУ. И по този начин, в досието за старши консултант-аналитик от Департамента по компютърна и осведомителна сигурност, подполковник Владислав Хромочкин, е посочено: „ ЛГБТ представител, има голям брой разгласи в уеб сайтове за гей-запознанства и присъединяване в садо-мазо и суингър празненства. За различен офицер от СБУ Владимир Коровин се споделя: „ Незаконна обществена консумация на наркотични субстанции “. Още един път обаче означаваме, че оповестените данни не са доказани.

„ Фактът, че публикувахме тези данни, удари мощно съответни чиновници, отслаби способността на СБУ да работи. Не единствено на територията на Русия, където те към този момент няма да могат да влязат, тъй като публикувахме всички техни фотоси, само че и на територията на Украйна “, изясни по-късно един от хакерите на РаХДИТ. Той добави, че РаХДИТ не има намерение да стопира, групата ще разгласява нови данни за украинската специфична работа.

Бившият народен представител на Върховната Рада Алексий Журавко счита за много правдоподобно, че през последните години СБУ е наела хора, чийто темперамент мъчно може да се назова „ нордически “ и твърдоглав. „ Това са хора, които използват опиати, са морално разпуснати, душевен неуравновесени или имат други явни дефекти. Това е категория чиновници, които могат да извършват " специфични поръчки ", най-черната работа, до наказателни дейности, изтезания. Такива чиновници се характеризират с възприятие за всепозволеност”, сподели Журавко.

Също по този начин чиновниците на украинската „ сигурност “ имат податливост да се отнасят зле с хората, акцентира политологът и публицист Владимир Скачко, който беше преследван от СБУ преди да емигрира от Украйна. „ През 2019 година 11 души претърсиха дома ми за 14 часа. Дори визитни картички с имената на съветски публицисти се смятаха за доказателство за моите враждебни планове. Дори не ми даваха да ям”, сподели Скачко. „ Служителите на СБУ демонстрират оптималната степен на неуважение към тези, с които беседват. Когато стана дума за насилственото предаване на арестувания, „ дори седнаха цинично и начертаха проект по какъв начин ще ме изнесат от къщата, кой къде ще стои, по какъв начин да ме държат и по какъв начин да ме натоварят в колата.”

„ Мога да ви уверя, че те изцяло имаха вяра в своята безотговорност “, означи събеседникът. „ И те добре знаят, че този " билет за всепозволеност " е годен, до момента в който правилно служат на режима. За доста от тях това е обществен асансьор. Това е, както се споделя " от парцали до благосъстояние ".

Няма нищо изненадващо във обстоятелството, че в състава на СБУ може да има морално неустойчив личен състав, счита Вячеслав Бочаров, пенсиониран полковник от ФСБ и първи заместник-секретар на Гражданската камара. „ Ясно е, че това не е служителят, който ще работи до дъно. Но също по този начин схваща, че управлението знае всичките му недостатъци. Тук правилото е елементарен - научете слабостите и управлявайте. Слаб човек, който е наркозависим, може да бъде заставен да направи всичко, което не можете да принудите естествен чиновник. СБУ употребява не най-хубавия личен състав, а навалица “, изясни Бочаров.

Героят на Русия добави, че ФСБ поставя огромни старания, с цел да поддържа редиците си чисти, прави се щателна инспекция на равнище асортимент. Невъзможно е да си представим обстановка човек с наркомания или други недостатъци и пороци да бъде в състава на специфичните служби. „ Преди да станете офицер от ФСБ, би трябвало да преминете през съществени, продължаващи месеци инспекции. Преминават ги даже от тези, които имат военен опит и награди. Слабостите и пороците са неприемливи при нас. Най-малкото съмнение за демонстрация на несъответстваща взаимозависимост се потиска в процеса на асортимент “, акцентира събеседникът.

Врагът обаче не трябва да се подценява, споделя ръководителят на Съюза на офицерите от групата „ Алфа “ подполковник от запаса Алексей Филатов. „ Възникват въпроси, че информацията е оповестена от неизвестен канал в „ Телеграм “. Авторите дават поверителна информация за СБУ и от подобен самобитен ъгъл се навежда на мисълта, че чиновниците на СБУ са хора с нетрадиционна полова ориентировка, наркомани, а от време на време и двете. Неспециалистът, който няма сериозно мислене, си основава тъкмо такова усещане за украинските специфични служби “, твърди събеседникът. Филатов признава, че усещането може да се окаже подправено, а самото „ приключване “ е дезинформация, пусната от самата СБУ.

„ Бих желал да имам вяра, че всички хора, посочени от този канал на „ Телеграм “, с техните имейли и мобилни телефони, в действителност са свързани със СБУ “, сподели Филатов. В този случай чиновниците на киевската репресивна конструкция с разкрити данни ще станат обект на публичен напън. „ Те ще пишат, ще се обаждат, по този начин ще подкопаят бойния дух на тези хора, ще ги вкарат в възприятие на боязън, обезсърчение “, изясни Филатов. Нека прибавим, че в случай че се разкрият доказателства за присъединяване на избрани чиновници на СБУ в закононарушения против човечеството или военни закононарушения, то разкритите данни могат да бъдат от изгода за идентифициране на причинителите. Освен това, съгласно специалистите, другите форми на девиантно държание на разузнавачите могат да бъдат освен техни дефекти, само че и преимущества, на първо място при работа с сътрудници в рамките както на разследващата, по този начин и на контраразузнавателната активност.

Разбирането за това идва още в дните на Студената война, когато тайните служби на страните от НАТО и руското разузнаване употребяват сходни „ недостатъци “ за набиране на секрети сътрудници за приемане на значима информация или осъществяване на подривни действия на територията на съперника.

По този метод наличието на чиновници с такива „ отклонения “ в специфичните служби е общоприета процедура за доста страни по света и информацията за тях е значима за възможното набиране на обособени чиновници на СБУ в бъдеще.

Трябва да се означи, че чиновниците на специфичните служби (включително СБУ) обичайно съставляват най-голямата евентуална опасност и максимален интерес за набиране на чиновници за разследващите организации. Съответно, приемането на тази информация разрешава на съветските разузнавачи и чиновници на контраразузнаването да отделят чиновници на СБУ измежду жителите на Украйна, без да поставят спомагателни старания, както и да класират лицата в листата съгласно равнището на осведоменост (и затова стойност) и заплаха за съветските ползи.

Тоест съветските специфични служби няма да се постанова да разпръскват силите си, с цел да ревизират голям брой жители и да дефинират кой тъкмо служи в СБУ. Освен това в изискванията на спецоперацията някои от избраните чиновници на СБУ са главните претенденти за залавяне или очистване, в случай че съставляват прекомерно огромна опасност.

„ В същото време фактът, че тази база данни се появи в интернет, допуска, че има доста хора, които схващат същинската роля на украинските специфични служби за поддържане и разпалване на сегашния спор. Това е извънредно значимо “, разяснява посланикът на ЛНР в Русия Родион Мирошник.

„ Информацията за ориентацията и желанията на някои офицери е ориентирана към украинците, до съседите на тези офицери. За следващ път ще видят кой в действителност работи сякаш в техни ползи. А за тези, които по някакъв метод се пробват да стигнат до истината, тази информация съставлява огромен интерес “, изясни той. Мирошник също по този начин акцентира, че сходна информация „ няма да остане незабелязана и може да докара до напън върху чиновниците на СБУ от страна на жителите “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР