Хакер твърди, че се е снабдил от полицията в Шанхай

...
Хакер твърди, че се е снабдил от полицията в Шанхай
Коментари Харесай

Хакер твърди, че притежава личните данни на 1 млрд. китайци

Хакер твърди, че се е снабдил от полицията в Шанхай с персоналните данни на един милиард китайски жители, оповестява Ройтерс.

Засега информацията не е доказана, само че, в случай че се окаже вярна, ще бъде едно от най-големите киберпрестъпления в историята.

Анонимният интернет консуматор, разпознат като ChinaDan, разгласил известие в хакерския конгрес Breach Forums предходната седмица, предлагайки да продаде повече от 23 терабайта данни за 10 биткойна, еквивалентни на към 200 000 $.

„ През 2022 година базата данни на Шанхайската национална полиция изтече. Тази база данни съдържа доста данни и информация за милиарди китайски жители “, се споделя в обявата.

Според анонимния хакер, данните съдържат информация за 1 милиард поданици на Китай и няколко милиарда записа, в това число име, адрес, място на раждане, народен идентификационен номер, мобилен номер, както и всички детайлности за престъпните им досиета.

Правителството и полицейското ръководство на Шанхай към този момент не са коментирали обстановката публично.

Публикацията на ChinaDan обаче се разисква интензивно в китайските обществени медийни платформи Weibo и WeChat. Много консуматори се тормозят, че може да е достоверна.

Хаштагът „ приключване на данни “ беше блокиран в Weibo до неделя следобяд.

Кендра Шефер, началник на отдела за проучване на софтуерната политика в основаната в Пекин консултантска компания Trivium China, съобщи в обява в Twitter, че е мъчно да се отсее истината от слуховете.

По думите ѝ, в случай че материалите в действителност идват от Министерството на публичната сигурност, както твърди хакерът, това би било неприятно заради редица аргументи.

„ Най-очевидно това ще бъде измежду най-големите и най-лошите нарушавания на сигурността на персоналните данни в историята “, сподели още Шефер.

Главният изпълнителен шеф на Binance Жао Чанпенг съобщи по-рано тази седмица, че борсата за криптовалути е засилила процесите за инспекция на потребителите, откакто отделът ѝ за сигурност разкрил продажбата на записи, принадлежащи на 1 милиард поданици на азиатска страна в Dark web.

Той сподели в Twitter, че приключването на информация може да се е случило заради „ бъг във внедряването на Elastic Search от държавна организация “, без да споделя дали има поради случая с полицията в Шанхай.

Твърденията за изтеклите данни идват, малко откакто Китай се зарече да усъвършенства отбраната на поверителността, като инструктира своите софтуерни колоси да обезпечат по-безопасно предпазване след обществените недоволства за неприятно ръководство и корист.

Миналата година Китай одобри нови закони, уреждащи по какъв начин би трябвало да се обработва персоналната информация и данните, генерирани в рамките на страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР