Гуверньорът на британската централна банка Марк Карни Още по темата

...
Гуверньорът на британската централна банка Марк Карни Още по темата
Коментари Харесай

Британските банки ще трябва да изградят нови буфери за 11.4 млрд. паунда

Гуверньорът на английската централна банка Марк Карни

Още по тематиката
Централната банка ще поддържа рекордно ниските равнища заради забавения стопански напредък и неяснотата от договарянията за Brexit

За да привлекат банките от Лондон, някои страни може да създадат рискови взаимни отстъпки с надзора

Британският министър председател Тереза Мей поддържа гуверньора на централната банка за оставането му на поста

Рисковете започнаха да се осъществят, съобщи гуверньорът Марк Карни

Централната банка подсказа, че може да отпусне повече парични тласъци

Не всички обаче ще тръгнат в посока негативни лихви

Комисията за финансова политика към централната банка намали предизвестието си за нивото на опасности пред системата от " нараснало " до " общоприетоо " Банките във Англия ще би трябвало да изградят спомагателни финансови буфери за общо 11.4 милиарда паунда в идната година и половина, с цел да покачат устойчивостта си към опасности като процъфтяващото потребителско кредитиране в страната.

Във вторник Bank of England (BoE) разгласи, че финансовите институции в страната ще би трябвало да усилят така наречен антицикличен финансов буфер от 0% до 0.5% от рисково претеглените си активи, като решението влиза в действие неотложно. Освен това до края на годината се планува нарастване с още 0.5 процентни пункта до 1%. От централната банка показват, че общите упования във връзка с финансовата непоклатимост в страната се доближават до по-нормална вероятност, написа Financial Times.

Предпазни ограничения

Комисията за финансова политика (Financial Policy Committee, FPC) към централната банка намали предизвестието си за нивото на опасности пред системата от " нараснало " до " общоприетоо ", само че предизвести, че към момента са налице рискови области, които дават съображение за зоркост. " Потребителското кредитиране се увеличи внезапно. Условията за финансиране на ипотечния пазар се облекчават. Кредиторите може да слагат непотребна тежест върху скорошното показване на заемите при актуалните положителни условия ", означават от FPC в шестмесечния си отчет, оповестен във вторник.

Специалният буфер е метод банките да бъдат принудени да заделят капитал в положителни времена, който да могат да употребяват в неприятни моменти, тъй че кредитирането за стопанската система да може да резервира относително непрекъснати темпове при стопански спадове. Досега работещата от 2012 година FPC е употребила този инструмент единствено един път – преди година, само че тогава се наложи да се откаже от него след вота за Brexit, напомня FT. Във вторник от комисията оповестиха, че ще преустановят използването на условието за спомагателни буфери, ако рисковете стартират да се материализират и банките имат потребност от този заделен капитал.

По оценки на комисията всяко нарастване на буфера с 0.5 процентни пункта се равнява на 5.7 милиарда паунда нарастване в общия капитал на банките. В допълнение регулаторът покачва и различен от надзорните си принадлежности – така наречен коефициент на ливъридж, с 0.5 процентни пункта до 3.25%, като решението предстои на съвещания. Показателят мери капитала на банките на база на общите им активи, вместо да прави оценка тези активи съгласно риска им, написа FT.

Рязък растеж

Двата инструмента нямат за цел да сложат спирачки пред кредитирането, което за интервала май 2016 – април 2017 година се е нараснало с 10.3%. Обемът на предоставените от банките в страната потребителски заеми е едвам една седма от отпуснатото ипотечно финансиране, само че все пак BoE и регулаторите във Англия се притесняват, защото отписванията на необслужвани заеми в сегмента към момента са десетократно повече спрямо тези при жилищните заеми.

За да ръководи рисковете във връзка с потребителското кредитиране, централната банка изтегля по-напред във времето разбора си за това по какъв начин финансовите институции в страната биха се справили с огромни загуби в сегмента – всекидневно тази инспекция е част от годишните стрес проби на системата, провеждани в края на годината, отбелязва FT. В допълнение в границите на няколко седмици английските финансови регулатори Prudential Regulation Authority и Financial Conduct Authority ще оповестят детайлности и за упованията си за това по какъв начин следва да бъдат третирани задлъжнелите клиенти.

Изданието напомня, че BoE към този момент преразгледа рестриктивните мерки си във връзка с ипотечното финансиране, които включват и предел на броя ипотечни заеми, които дадена банка може да дава към клиенти с огромни експозиции – не повече от 15% от общия брой такива заеми в портфейла могат да бъдат отпуснати на клиенти, за които изтеглените заеми надвишават 4.5 пъти прихода им. Решението на централната банка беше, че тези ограничавания ще останат в действие в обозримо бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР