Гурбетчиите съживяват икономиката в малките общини около Пловдив и в

...
Гурбетчиите съживяват икономиката в малките общини около Пловдив и в
Коментари Харесай

Българи за едно лято: Гурбетчии на тунинг по родните места

Гурбетчиите съживяват стопанската система в дребните общини към Пловдив и в Родопите всяко лято, когато заедно се завръщат от чужбина по родните места. Нашенци печелят на открито, само че избират да харчат у нас поради разликата в цените на стоките. Когато се приберат през лятото, те влагат парите си от гурбета освен в поправки, покупка на парцели и обзавеждане, само че бързат да лекуват зъбите си, а някои си вършат и прически при персоналния си фризьор. Така хем те са удовлетворени, защото тези услуги на Запад са извънредно скъпи, хем се трансформират в главен мотор на стопанската система в дребните обитаеми места, където занаят към този момент съвсем няма и всеки оставен лев там е скъп.

Цели български села са се изнесли да работят на Острова, в Испания, а някои даже и в Съединени американски щати. Жителите на доста родопски общини разчитат на гурбета. Нашенци на открито чупят върхове при работа на полето, в строителството или на поточната линия във фабриките. Така бързо печелят доверието на непознатите работодатели, а оттова идват и поръчките да доведат още работливи хора от своите обитаеми места.

Всевъзможни трошки с десен волан умирисват на дизел родопските пътища и паланки всяко лято с връщането на ятата гурбетчии към родните места. Повече от 1/3 от популацията на Родопите по стародавна традиция е на гурбет отвън планината, изключително в чужбина. А това с цялостна мощ важи за годините на прехода. В селата към Пловдив и в Родопската яка също съвсем няма къща, от която да не е излязъл най-малко един гурбетчия.

Затова през лятото, за селския празник, за градското джамбуре, за роднинската среща си идват на тълпи по родните места. В Смолян се появяват внезапно стотици нови лица на хора, пръснати на гурбет из цяла Европа, а най-ярки " птици " са идващите родопчани от Съединени американски щати. Връщат се дружно с коли втора употреба от всички модели. Така всяко населено място в Родопите от година на година се изпълва с от ден на ден джипове с десен волан. И старците и в последната махала в планината, научени да се движат с каквото може - от магаре до камион, към този момент не се удивляват на типа на всевъзможни чудати модели. Даже са осведомени по какъв начин наподобяват такситата от доста европейски страни, получили втори живот по родопските баири.

Освен колите, изпълнили селата през лятото, по дворовете забръмчава всякакъв селскостопански инвентар - косачки, резачки, градинска техника и всевъзможни уреди за градината и равнищата. С тях се въоръжават пенсионерите, обучавани от децата си с кое копче какво ръмжене се създава.

Донасят се и остарели колела, прахосмукачки, хладилници, перални - който каквото си е съумял да закупи евтино. Хитър родопчанин даже е почнал да складира такива отпаднали от бита на богатите европейци машинарии при всяко завръщане в два наети особено за задачата гаража. А от там околните му ги продават до идващото му идване от странство.

Още щом дойде в родното си място през лятото, гурбетчията, който живее целогодишно на открито, се заема да харчи. Започва със суетенето по заплащане на налози, ревизира какви поправки са нужни по парцелите и вероятно отмята някои от тях.

Ала първото и най-важно за гурбетчиите, изключително за тези, които живеят в Съединени американски щати, е да тръгнат да търсят стоматолог, с цел да им оправи някой и различен зъб на ниска цена. Правят си и цялостни проучвания, прегледи и здравен маратон по експерти. А още първия свободен ден отиват да се подстрижат при нашенски коафьор. " В Съединени американски щати 30 $ е най-евтината подстрижка, и то в случай че те подстриже някой, който още се образова. Иначе е още по-скъпо. А като дойда тук, за 8 лв. ме минават с машинката ", споделя смолянчанин, живеещ със фамилията си в Америка.

И откакто отметнат всевъзможен тунинг - здравен, осанка и парцели, се захващат за трапезите. В пловдивските села се отдават на купони под асмата, а в родопските въртят наложителното чеверме, свири им каба гайда и се лее родопска ария за обич. Така на чашка описват за триумфите си в чужбина, за сбъдването на американската и европейската фантазия, до момента в който се изтъркули лятото и още веднъж поемат на открито.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР