Гумената настилка на детските площадки може да предпазва при падане

...
Гумената настилка на детските площадки може да предпазва при падане
Коментари Харесай

Гуменото покритие на детските площадки често е с високо съдържание на олово

Гумената настилка на детските площадки може да защищава при рухване от пострадване, само че постоянно е с високо наличие на олово, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Учените са изследвали съществуването на олово в пръстта, в пясъка, в гниещи листа и в гумената настилка на 28 детски площадки в град Бостън. Количеството олово в гумената настилка постоянно било два до три пъти повече в сравнение с в другите повърхности. Високи стойности на олово имало и в пръстта. Затова пясъкът и листата са по-здравословна настилка за детска площадка, се споделя в обявата в сп. "PLoS ONE ".

Каучуковото покритие от ден на ден се ползва като настилка, защото е добър метод за предотвратяване на децата от пострадвания и за преработване на автомобилните гуми.

"Разбирането за изгодата и риска на другите материали ще способства за по-здравословен дизайн на детските площадки, " сподели Ник Ариско от учебното заведение по публично опазване на здравето "Т. Х. Чан " на Харвардския университет.

Учените избрали за проучването Бостън, тъй като от 2009 година до 2013 година при деца от няколко региона с невисок приход в града било открито нараснало равнище на олово в кръвта. Изследваните площадки били с разнообразни материали. Специалистите взели общо 85 проби. Анализът посочил междинни равнища на олово от 66 микрограма на грам пръст, 22 микрограма в един грам гумен материал, а в грам гниещи листа и пясък - надлежно по 9 и 8,5 микрограма.

При гумените повърхности и пръстта стойностите варирали доста. В една от пробите пръст оловото превишавало допустимото количество от 400 микрограма на грам за площадки за игра, а други девет проби съдържали повече от 80 микрограма. Това е препоръчваната граница за пръстта в жилищните региони и здравните специалисти избират да я употребяват за детските площадки, където играят и 6-месечни малчугани.

"Децата са доста уязвими на отравяне с олово, защото допират ръцете си до земята и по-късно ги лапат, " изясни Ариско. Стандартни защитни ограничения като миене на ръцете и събуване на обувките могат да предотвратят преместването на оловото у дома. Родителите могат да засипват с листа или с пясък повърхността, на която играят децата, добави той.

"За страдание градската пръст постоянно е невидимо и мощно нечиста с оловен прахуляк от най-различни източници, " сподели Хауърд Милки от Тулейнския университет в Ню Орлинънс, който не е взел участие в проучването. Според него вероятно решение на казуса би могло да бъде пръстта в детските площадки да се докарва от извънградски гористи местности с ниско наличие на олово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР