Губим над 60 % от водата заради течове, а близо

...
Губим над 60 % от водата заради течове, а близо
Коментари Харесай

Над 60% са загубите от течове, готвят ни ново поскъпване на водата

Губим над 60 % от водата поради течове, а близо половината сградни водомери били развалени, сочи разбор на КЕВР. Това била повода ВиК компаниите да изискат следващото повишаване на услугата от Нова година, а претекстът - поправки на мрежите. От регулатора обясниха, че законът не им разрешава да глобяват водните сдружения и желаеха да те подлежат на лицензиране.

Според разбора на КЕВР, през предходната година на всеки 100 км водопроводи е имало най-малко по 85 повреди. Проверката на КЕВР е посочила, че сдруженията са похарчили 193 млн. лева за рехабилитация на мрежата - резултатът:
Ивайло Кашчиев - шеф " ВиК услуги " в КЕВР: " Едва 0,5% от водопроводната мрежа през- предходната година е била рехабилитирана и сменена. "
Регулаторът е установил и проблеми с отчитането на употребената вода. През 2017 година общо 45% от сградните водомери са били механически негодни.
Ивайло Кашчиев - шеф " ВиК услуги " в КЕВР: " Ако 1/5-та от водомерите би трябвало да минават през техническа инспекция, през предходната година са минали към 8,5%. Все едно вие сте търговец, който продава на пазара и вашия кантар не мери тъкмо ".
От КЕВР регистрират като проблем и раздутия щат във ВиК сдруженията.

Ивайло Кашчиев - шеф " ВиК услуги " в КЕВР: " Ръководството на тези сдружения продължава да се назначава без конкурсна процедура, без ясни критерии за избор ".
От КЕВР желаеха законови промени, с които ВиК компаниите да подлежат лицензиране.
Ивайло Кашчиев - шеф " ВиК услуги " в КЕВР: " В бранш ВиК един държавен оператор може да не си извършва капиталовата стратегия и на процедура, да, може да мине без последствия, тъй като няма лиценз, който комисията да отнеме, няма подобаващите санкции, които КЕВР да наложи, комисията няма възможнос т да повлияе върху министерството да смени неговото управление ".
В понеделник новите цени на водата ще бъдат обществено разисквани в КЕВР. Те плануват повишаване на услугата в 27 града. Най-голямо е нарастването в Бургас - с 26 стотинки за кубик, а в София с 23 стотинки.

 От 1 януари водата нараства съвсем в цялата страна От 1 януари водата нараства съвсем в цялата страна
Това планува проекторешение на Комисията за енергийно и водно контролиране. Най-голямо е бъдещото нарастване на цената във Видин - съвсем 22%. В два гр...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР