Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Иге обяви района на

...
Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Иге обяви района на
Коментари Харесай

Хаваи е зона на бедствие, иска помощ от федералното правителство

Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Иге разгласи региона на Пуна за зона на стихийно злополучие - поради следствията от изригването на вулкана Килауеа в източната част на остров Хавай. Това беше обявено от службата за изключителни обстановки на щата, съобщи БГНЕС.
Щатът е изискал помощи от президента на Съединени американски щати за остров Хавай за покриване на вредите от естественото злополучие, се споделя в уеб страницата на ведомството в Twitter. Помощта се желае, с цел да се покрият разноските по евакуацията на жителите благодарение на хеликоптери, каквито на Хаваите няма в задоволително количество. Освен това средства са нужни, с цел да сведе до най-малко вредата за стопанската система на острова и да се унищожават по-бързо следствията от изригването.
Службата по геофизика на Съединени американски щати е предизвестила, че може да се чака следващо изригване на вулкана Килауеа. Фиксираното устойчиво равнище на лавата в кратера на вулкана се е повишило и има възможност от евентуални изригвания, съпроводени от детонации, през идващите няколко седмици.
Заради вулкана домовете си са напуснали към 2 000 поданици на застрашения регион. Потоците лава са унищожили повече от 35 домове и здания в района. Няма жертви вследствие на стихията.
Изригването на вулкана Килауеа стана на 3 май и беше съпроводено от земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР