Грузинската президентка Саломе Зурабишвили успя днес да избегне импийчмънт след

...
Грузинската президентка Саломе Зурабишвили успя днес да избегне импийчмънт след
Коментари Харесай

Грузинската прозападна президентка успя да избегне импийчмънт след спор с правителството

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили съумя през днешния ден да избегне импийчмънт след изострен спор с държавното управление, което тя счита за проруско и незадоволително ангажирано с процеса на присъединение на страната към Европейския съюз и НАТО, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Управляващата партия " Грузинска фантазия ", която преди време поддържа Зурабишвили на президентските избори, внесе искане за импийчмънт против нея предишния месец, обвинявайки я, че нарушава закона, посещавайки страни от Европейски Съюз, с цел да лобира за евроатлантическата интеграция на Грузия в дисонанс с политиката на държавното управление.

86 от общо 150 депутати в грузинския парламент гласоподаваха за импийчмънт - под нужното болшинство от две трети. Опозиционните партии бойкотираха вота.

В изявление преди гласуването Зурабишвили назова процедурата " фарс " и загатна, без да даде доказателства, че тя е инспирирана от Русия.

Родена в Париж и работила във френското външно министерство, Зурабишвили беше определена за президент на Грузия през 2018 година като самостоятелен претендент с поддръжката на " Грузинска фантазия ".

По-късно обаче тя скъса с ръководещата партия, която нееднократно упрекна в проруски позиции и незадоволителни старания за доближаване със Запада.

Грузинските управляващи настояват, че са ангажирани с приемането на страната в Европейски Съюз и НАТО, само че не постановиха наказания против Русия поради нашествието ѝ в Украйна, а грузинският министър председател Иракли Гарибашвили хвърли виновността за войната върху НАТО, показва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР