Грузинска мечта“ печели 54% от гласовете, съобщи избирателната комисияПрезидентът обяви

...
Грузинска мечта“ печели 54% от гласовете, съобщи избирателната комисияПрезидентът обяви
Коментари Харесай

След скандалните избори: Президентът на Грузия призова народа към масови протести

„ Грузинска фантазия “ печели 54% от гласовете, заяви изборната комисияПрезидентът разгласи изборите за „ машинация “ и прикани за протестиОпозиционните партии отхвърлят резултатите, като настояват, че са осъществени нарушенияОССЕ оповестява за подправяне на бюлетини и заплашване на гласоподаватели
В неделя президентът на Грузия Саломе Зурабишвили прикани хората да излязат по улиците, с цел да стачкуват против резултатите от оспорваните парламентарни избори в събота, които съгласно изборната комисия са извоювани от ръководещата партия.

Според комисията партията „ Грузинска фантазия “ е получила близо 54% от гласовете, до момента в който опозиционните партии оспорватрезултата, а наблюдаващите на вота оповестиха за обилни нарушавания.
Зурабишвили, някогашен съдружник на „ Грузинска фантазия “, трансформирала се в гневен критик на ръководещата партия, съобщи, че не признава резултатите и дефинира вота като „ съветска специфична интервенция “. Тя не посочи дали счита, че Русия е имала директна роля в изборите.

„ Това беше тотална машинация, тотално лишаване на гласовете ви “, съобщи Зурабишвили пред кореспонденти, заобиколена от водачи на грузински опозиционни партии.

Зурабишвили прикани грузинците да стачкуват в центъра на столицата Тбилиси в понеделник вечерта, „ с цел да разгласят на света, че не признаваме тези избори “.

Резултатите от преброяването на гласовете в съвсем всички изборни секции бяха удар за прозападните грузинци, които смятаха изборите за избор сред ръководещата партия, която задълбочи връзките си с Русия, и опозицията, целяща ускорена интеграция с Европа.

Според комисията „ Грузинска фантазия “, която в този момент е отпред на четвърти мандат, ще получи 89 места в Народното събрание, с едно по-малко, в сравнение с през 2020 година, а четирите прозападни опозиционни партии ще получат общо 61 места. В неделя три обособени задачи за наблюдаване, в това число 57-членната Организация за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), оповестиха за редица нарушавания.

Подмяна на бюлетини, подкупи, заплашване на гласоподаватели и принуждение наоколо до изборните секции, биха могли да повлияят на резултата, съгласно специалистите.

 Getty

„ Продължаваме да показваме дълбоката си угриженост за отстъплението на демокрацията в Грузия “, съобщи Антонио Лопес-Истурис Уайт, началник на делегацията на Европейския парламент в задачата на ОССЕ.

В обява в X ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани изборната комисия на Грузия да проверява напълно докладваните нарушавания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР