Групировката Ислямска държава пое отговорност за смъртоносните експлозии в Иран,

...
Групировката Ислямска държава пое отговорност за смъртоносните експлозии в Иран,
Коментари Харесай

Антъни Блинкен заминава на поредната си обиколка в Близкия Изток

Групировката " Ислямска страна " пое отговорност за смъртоносните детонации в Иран, при които починаха съвсем 100 души. В Бейрут хиляди хора участваха на погребението на убития заместник-ръководител на палестинското придвижване Хамас. В опит за потушаване на напрежението в района за Близкия изток отпътува американският първи посланик Антъни Блинкен. На този декор от Организация на обединените нации пристигна апел към хутите да спрат офанзивите против търговски кораби в Червено море, тъй като по този начин способстват за изостряне на ескалацията на районно равнище.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще посети Израел и няколко столици в Близкия изток в границите на четвъртата си обиколка в района, заяви американски формален представител, без да даде повече детайлности. Американският дипломатически делегат Амос Хохстийн също пътува до Израел, с цел да работи за усмиряване на напрежението. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър съобщи, че Вашингтон остава извънредно обезпокоен от обстановката.

" Не е в полза на нито една страна в района да има разгръщане на спора и това е посланието, което ще продължим да насочваме, както го вършим след 7 октомври ", сподели Матю Милър, представител на Държавния департамент.

Опасенията за ескалация се ускориха след убийството на втория човек в Хамас Салех ал Арури, чието заравяне беше през днешния ден в Бейрут. Според подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула при израелски удари нощес са били убити още четирима бойци на групировката. Ливанската държавна осведомителна организация оповестява, че е бомбардирана триетажна постройка, която е изцяло разрушена. Ранени са деветима цивилни жители.

Израел не е поел отговорност за нападението, само че нощес израелската войска разгласява в обществената мрежа Х видео, което демонстрира офанзиви против цели на Хизбула на ливанска територия - съгласно израелците става дума за терористична и военна инфраструктура и терористична клетка.

В другата гореща точка - Иран се зарече да отмъсти за детонациите, приписвани от Техеран на Израел, при които през вчерашния ден починаха над 80 души в югоизточния ирански град Керман. Взривовете избухнаха по време на възпоменателна гала на гроба на авторитетния ирански военачалник Касем Солеймани, погубен в Багдад след американски удар през 2020 година

" Предупреждавам ционисткия режим, че безспорно ще заплати за това закононарушение. Ще съжалявате надълбоко за осъществените закононарушения ", изясни Ебрахим Раиси, президент на Иран.

Според Вашингтон, няма признаци Израел да стои зад двата гърмежа. И Белият дом, и Държавният департамент отхвърлиха каквото и да е американско присъединяване. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат доста наличие на военни сили в Близкия Изток, както и да работят за свободна интернационална търговия през Червено море.

От Съвета за сигурност пристигна апел хутите да прекратят офанзивите против търговски кораби, както и неотложно да освободят екипажа на отвлечения " Галакси лийдър ", измежду които са двама българи.

" Организация на обединените нации продължава да предизвестява за неподходящи политически, стопански и филантропични последствия поради военната ескалация в Червено море и риск от изостряне на районното напрежение ", Халед Хиари, асистент общоприет секретар на организацията за Близкия изток, Азия и Тихия океан на Организация на обединените нации.

Йеменските бунтовници оправдават нападенията като взаимност с палестинците поради израелската военна интервенция в Газа. Според последните известия тази нощ в региона на Хан Юнис са били убити 14 души, потърпевш е и офис на Палестинския Червен полумесец.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР