Групировката "Ислямска държава" е загубила 95 процента от териториите, които

...
Групировката "Ислямска държава" е загубила 95 процента от териториите, които
Коментари Харесай

"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, завладени през 2014 г.

Групировката "Ислямска страна " е изгубила 95 % от териториите, които завладя през 2014 година в Сирия и Ирак, заяви водената от Съединени американски щати антиджихадистка коалиция след среща в Йордания, съобщи Франс прес.

"ИД е изгубила 95 % от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия, откогато бe основана тази коалиция през 2014 година ", сподели американският специфичен делегат към обединението Брет Макгърк в изказване, оповестено след среща нощес в Йордания.

През 2014 година ИД завзе близо половината Сирия и съвсем една трета от Ирак и разгласи "халифат " на тази територия.

"Над 7,5 милиона души към този момент са освободени от контрола на ИД ", акцентира Макгърк. Той също така съобщи, че потокът от задгранични бойци в Сирия "почти е престанал " и посочи, че "все повече бойци биват спирани на границата ".

Макгърк заяви, че Интерпол разполага с база данни от 43 000 имена, която разрешава на страните сътрудници да засичат и задържат бойците "при рутинни пътни инспекции или опит за пресичане на интернационална граница ".

Финансите на ИД през днешния ден са в най-ниската си точка, означи той. "Оказваме напън на ИД по едно и също време на терен и в киберпространството, където се борим против терористичната агитация ", сподели Макгърк.

"Има усилване на съдействието и сигурността по границите, на сигурността на въздухоплаването, на финансовите наказания и на шерването на разследваща информация, в това число, с цел да се попречи на ИД да прави набези в нашите страни ", сподели американският представител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР