Групи от активисти на борбата с климатичните промени вече втори

...
Групи от активисти на борбата с климатичните промени вече втори
Коментари Харесай

Екоактивисти блокират централни площади в Лондон и Берлин

Групи от деятели на битката с климатичните промени към този момент втори ден окупират два от най-известните лондонски площади в Лондон, а в това време полицията арестува над 300 души и отвори два моста, блокирани от през вчерашния ден, съобщи ДПА.

Представителни групи на екодвижението "Бунт против заличаването " от разнообразни краища на Англия, към които се причислиха "Бунт за световна правдивост " и други групировки, през днешния ден още веднъж затвориха за придвижване площада "Трафалгар " и площада пред Народното събрание, където от нощес останаха групи деятели. Според столичното полицейско ръководство до среднощ са били задържани 319 протестиращи.

Цяла нощ на доста места в центъра на Лондон имаше дежурни служители на реда. "В ход е 24-часов проект за полицейско наличие ", заяви на уеб страницата си полицията.

Днес двата най-оживените моста на Темза - Ламбет и Уестминстър, бяха отворени за придвижване, откакто през вчерашния ден протестиращите постановиха тяхното затваряне.

Движението "Бунт против заличаването ", заело друга от протестните площадки в града - региона Милбанк, недалече от Народното събрание, прикани последователите си да донесат още храна и палатки, с цел да бъдат сменени иззетите от полицията нощес.

Премиерът Борис Джонсън, който нощес участва на представянето на нова биографична книга за неговата предшественичка Маргарет Тачър, се изрече много неласкаво за протестиращите екоактивисти, като ги назова "миризливи хора ", чиито лагери замърсяват улиците и площадите. От Даунинг стрийт приканиха полицията да схване корав метод против протестиращите, които пречат на останалите и да употребява цялата мощ на закона.

В отговор една от демонстрантките - Даяна Джоунс от южното британско графство Съсекс, сподели пред Ройтерс: "Ние сме елементарни хора, които се пробват да изразят дълбокото си отчаяние от мудните дейности за битка с климатичните промени, от това, че държавните управления на практика не ни чуват и не вземат ограничения с размаха, който обстановката изисква ".

Протести в границите на почналата двуседмична световна протестна акция на "Бунт против заличаването " имаше на доста места по света. Полицията в Берлин трябваше да се намеси и да разчисти паметния площад "Потсдамер плац " в центъра на немската столица, окупиран през вчерашния ден от към 2000 екоактивисти, съобщи ДПА. Повечето стачкуващи се подчиниха на полицейската заповед да изоставен площада, само че някои трябваше да бъдат отведени принудително. Въпреки това към 150 останаха да нощуват на площада, а 50-ина към момента окупираха уличното платно тази заран. Полицията трябваше да употребява металорезачки, с цел да пререже веригите, с които някои от тях се бяха завързали, и да унищожи издигнатите от тях дървени къщички на улицата.

Същевременно полицията стартира договаряния с водачи на придвижването по какъв начин да се действа с друга група протестиращи край Колоната на успеха в центъра на парка "Тиргартен ". Вчера огромният кръгообразен площад там, където се събират пет огромни булеварда, бе окупирана от 100 екоактивисти, които блокираха придвижването. Половината от тях към момента бяха там тази заран.

"Бунт против заличаването " е възнамерявало акции за блокиране на придвижването в Берлин в продължение на цялата седмица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР