Групата Вагнер продължава да присъства в обекти в Беларус и

...
Групата Вагнер продължава да присъства в обекти в Беларус и
Коментари Харесай

ISW: Статутът на Вагнер в Русия остава неясен

Групата " Вагнер " продължава да участва в обекти в Беларус и статусът на слуховете за изтеглянето ѝ в Русия остава неразбираем. Сателитни изображения, събрани на 9 август, демонстрират забележителен брой транспортни средства в лагера на Вагнер в Цел, Асипович, Беларус, и даже може да демонстрират, че сред 1 и 9 август в базата са пристигнали още транспортни средства.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Украински източници не престават да оповестяват за разширение на активността на " Вагнер " в Брестка област, а на 10 август източник, обвързван с " Вагнер ", разгласява фрагменти, показващи, че инструктори на " Вагнер " не престават да образоват беларуски военни.

Свързаният с " Вагнер " източник укрепи опровергаване от хипотетичен войник на " Вагнер ", в което боецът съобщи, че спекулациите са " мечти ", въпреки да призна, че доста от самите бойци на " Вагнер " постоянно не научават за изпращането си до последния миг.

ISW обаче не е забелязала контраиндикатори, които да опровергаят неотдавнашните спекулации от 8 август, че " Вагнер " е транспортирал с рейсове 500-600 души от Беларус до Краснодарския край и Воронежка и Ростовска област.

Руски източници изричат съмнение, че силите на " Вагнер " възнамеряват да проведат втория стадий от хипотетичното си евакуиране от Беларус на 13 август, само че че дребна група инструктори на " Вагнер " ще остане в Беларус, с цел да образова беларуските сили.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин към момента не е коментирал тези спекулации нито непосредствено, нито посредством медиатори, както е правил и преди, което допуска, че Пригожин може би не е изцяло свободен да разяснява бъдещето на " Вагнер ".

За финален път Пригожин е бил забелязан обществено в коридорите на Руско-африканския стопански филантропичен конгрес в Санкт Петербург на 27 юли, а за финален път разяснява бъдещето на " Вагнер " в аудиозапис, оповестен на 30 юли, по време на който твърди, че бойците на " Вагнер ", които не са подписали контракти с съветското Министерство на защитата (МО), ще дойдат в Беларус до 5 август.

По-рано ISW реши, че спекулациите по отношение на изтеглянето на Вагнер от Беларус допускат, че Кремъл може да се откаже от детайли от съглашението, подписано с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, което постави завършек на протеста на Вагнер от 24 юни.

Свързани с Кремъл източници възобновиха офанзивите против Пригожин при започване на август, а самите спекулации може да са част от осведомителна интервенция, ориентирана към утежняване на позициите на Пригожин измежду бойците на " Вагнер " или към някаква друга цел.

На 10 август украинските сили продължиха контраофанзивни интервенции на най-малко три бранша на фронта и напреднаха в граничната зона на Донецко-Запорожката област. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли контраофанзивни интервенции в направленията Бахмут, Бердянск (граничната зона на Донецко-Запорожката област) и Мелитопол (западната част на Запорожката област).

Публикуваните на 10 август геолокационни фрагменти сочат, че украинските сили са минали река Мокри Яли и са напреднали на изток в югозападните околности на Урожайне (на 9 км южно от Велика Новосилка) в граничната зона на Донецко-Запорожката област.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са постигнали частични триумфи по посока на Урожайне и южно и югоизточно от Старомайроске (9 км южно от Велика Новосилка).

Руски боен блогър упрекна съветски военнослужещи, че измислят или разкрасяват изказвания за това, че съветските сили са унищожили украински транспортни средства в Украйна. На 7 август военният блогър съобщи, че " руската система на военна работа " предизвиква съветските военнослужещи да оповестяват за подправени триумфи в задачите си, с цел да се харесат на командирите си, и съобщи, че командирите и сътрудниците им интензивно обезкуражават съветските военнослужещи да пишат почтени, само че " скучни " и отрицателни отчети.

Военният блогър допуска, че съветските бойци са снимали по какъв начин съветски хеликоптери и артилерия обстрелват една и съща, авансово развалена бронирана бойна машина, предоставена от Запада, от разнообразни ъгли и в разнообразни дни и са ги докладвали като обособени попадения най-малко три пъти.

Военният блогър твърди, че всички в съветската войска знаят, че военнослужещите вършат това и че съветското военно управление няма желание да стопира военнослужещите да вършат подправени или украсени отчети.

Руски военни блогъри и преди са упреквали съветските бойни хеликоптери, че нанасят удари по към този момент унищожена украинска военна техника, и са предполагали, че съветското МО може да употребява тези повтарящи се попадения, с цел да завишава украинските загуби.

Кремъл и преди е употребявал мощно повишени загуби на украински бронирани машини, с цел да показа съветските отбранителни интервенции като извънредно ефикасни.

През нощта на 9 против 10 август съветските сили нанесоха още една серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски и представители на Запорожка област оповестиха, че съветските сили са нанесли ракетен удар с ракета " Искандер " по жилищен регион в град Запорожие, при което са ранени 16 цивилни.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са атакували Украйна с 10 безпилотни самолета Shahed 131 и 136, седем от които украинските сили са свалили.

Ръководителят на регионалната администрация на Ровненска област Виталий Ковал заяви, че съветски дрон е нанесъл удар по петролна база в Дубнорайон, Ровненска област.

Кремъл евентуално се пробва да криптонационализира съветския интернет колос " Яндекс ", с цел да ускори контрола върху съветското осведомително пространство в подготовка за президентските избори в Русия през 2024 година " Яндекс " евентуално се е опитвала да балансира сред Кремъл и задграничните ръководещи органи, само че в този момент наподобява, че губи борбата с Кремъл. Изглежда, че Кремъл принуждава " Яндекс " да продаде или да се дистанцира от интернационалните си дъщерни сдружения, в това число услугата за споделено пътешестване Yango Israel, с цел да съблюдава строгите съветски закони за откриване на данни, които изискват " Яндекс " да дава на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) всички потребителски данни - а освен данните на потребителите в Русия.

Руското държавно управление към този момент е налагало санкции на " Яндекс " за неспазване на този закон, макар изказванията на софтуерния колос, че не може да даде желаните данни.

Руското държавно управление също по този начин по-рано санкции основния изпълнителен шеф на " Яндекс " Артьом Савиновски за неспазване от страна на " Яндекс " на съветските закони за цензура, като евентуално се пробва да принуди " Яндекс " да съблюдава съветските закони за цензура освен в Русия, само че и в международен мащаб, с цел да подкопае световните си интервенции и потребителска база.

Представители на " Яндекс " към този момент са заявявали, че " Яндекс " се стреми да съблюдава законите във всяка страна, в която оперира, и са отхвърляли съветските старания за събиране на данни, като са твърдели, че дават потребителски данни единствено на държавните управления на потребителите в съответната страна.

Някои съветски вътрешни източници допускат, че съветникът по корпоративното развиване на " Яндекс " Алексей Кудрин се е опитал и не е съумял да трансформира " Яндекс " в национална частна компания, която да бъде следена от персоналния банкер на Путин Юрий Ковалчук.

Основателят и някогашен основен изпълнителен шеф на " Яндекс " Аркадий Волож обществено осъди нахлуването в Украйна на 10 август и някои съветски вътрешни източници допуснаха, че изказването на Волож е " бял байрак ", показващ, че той е приел, че Кремъл евентуално ще продължи с хипотетичните си старания за публична национализация.

Агенция " Ройтерс " заяви, че нейни източници в " Яндекс " се притесняват от " приключване на мозъци ", в случай че Кремъл национализира " Яндекс ", защото доста чиновници на " Яндекс " са напуснали Русия след пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Кремъл евентуално е наясно с това безпокойство, защото вложители, свързани с представители на Кремъл, а не с съветски държавни структури, неотдавна направиха оферти за закупуване на " Яндекс ".

Възможното прекачване на " Яндекс " към свързани лица на първия заместник-началник на президентския щаб на Русия Сергей Кириенко допуска, че Путин се стреми да възнагради Кириенко за персоналната му преданост, изключително след протеста на групата " Вагнер " от 24 юни.

Руският опозиционен вестник " Медуза " по-рано изрече съмнение, че Ковалчук, Кудрин и Кириенко са си сътрудничили, с цел да предложат договорка на вложители, които да закупят " Яндекс " от името на Ковалчук.

Кириенко и Ковалчук преди този момент са подкрепяли финансиста от групата " Вагнер " Евгений Пригожин; макар че актуалната им връзка с Пригожин е неразбираема, Кириенко продължава обществено да се изявява като корав лоялист на Путин след протеста от 24 юни.

Възможно е Путин да възнаграждава Кириенко, с цел да си обезпечи още повече неговата преданост по време на президентските избори през 2024 година, изключително откакто Кириенко е служил на Кремъл като лице, отговарящо за делата и изборите в окупирана Украйна.

Свързаните с задържания някогашен офицер от Федералната работа за сигурност (ФСБ) и разгорещен ултранационалист Игор Гиркин не престават да нападат намерено Кремъл на 10 август. Лидерът на придвижването " Гражданска взаимност " и член на Клуба на гневните патриоти Георгий Фьодоров, заздравен от Клуба на гневните патриоти на Гиркин, предложи платформа за радикални промени в обществената и икономическата политика, ориентирани към понижаване на икономическото неравноправие и властта на елита в Русия.

Предложените политически промени включват понижаване на финансирането на целия държавен уред, " като се стартира от президента ", осъществяване на почтени, конкурентни избори на всички равнища и образуване на " същински самостоятелна правосъдна система ".

Федоров приканва за оставка на настоящето съветско държавно управление и за съставяне на ново съдружно държавно управление на негово място.

Федоров твърди, че тези промени ще доведат до " либерален социализъм " в Русия и ще отстранен олигарсите и " въздействието на парите върху политиката.

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР