Групата Renault Nissan е лидер на пазара на електромобили в

...
Групата Renault Nissan е лидер на пазара на електромобили в
Коментари Харесай

"Рено Нисан България": Лидер с почти една трета от пазара

Групата Renault Nissan е водач на пазара на електрически автомобили в Европа. В България компанията промотира сегмента, като даде 15 броя Renault Zoe на европейското председателство за транспорт на делегатите

© Анелия Николова Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и произвеждане

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се форсира приблизително с 47% през 2017 година
4 юли 2018
Лидер на световно и локално равнище

Генералният управител на " Рено Нисан България " Рено Пирел пред " Капитал "
15 юни 2018
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018
През предходната година в България са били регистрирани към 36 хиляди нови автомобила съгласно данните от КАТ. Пазарът продължава да пораства, като всички на него бележат нарастване на продажбите си. Но една група е неоспорим водач на него - " Рено Нисан България ". Две от марките в нея - Dacia и Renault, са номер едно и две на пазара на нови коли тук, а третата - Nissan, е номер 7. Общо трите са продали над 10 000 нови автомобила през 2017 година, или над една четвърт от всички пласирани коли. Което се вижда и от резултатите на сдружението " Рено Нисан България " - през 2017 година приходите му са се нараснали с съвсем 20% до 307 млн. лева, а облагата е повишена с 16% до 8.6 млн. лева С този резултат компанията влиза на 79-та позиция в " Капитал 100 ", като е първа по оборот в бранша си. В стотицата следват " Тойота " и " Порше БГ ".

С многообразие към корпоративните клиенти

" За четвърта поредна година сме водачи на пазара с Dacia, а Renault е номер две. Nissan също е в топ 10 тук, тъй че общо групата продава една на всеки четири коли. Представянето ни е доста положително, изключително като се има поради, че нямаме индустриално произвеждане в страната - сходни продажби осъществяваме в страни, където имаме фабрики, като Румъния, да вземем за пример ", споделя Рено Пирел, общоприет управител на компанията.

С трите си марки компанията покрива съвсем всички сегменти на автопазара - от наличните леки и лекотоварни коли на Dacia, през най-продаваните SUV модели на Renault и Nissan до електрически автомобили. Всъщност на световно равнище групата Renault Nissan (включваща и Mitsubishi и " АвтоВАЗ " ) за пръв път надмина продажби от 10 млн. автомобила през 2017 година (10.6 млн.) и към този момент е световен водач на пазара на леки и лекотоварни коли.

Както при множеството от останалите играчи на пазара, и при " Рено Нисан България " главните клиенти са корпоративните. Около 80% от продажбите са в B2B бизнеса, като Пирел изяснява това и с поддръжката от централата в Париж. " Ние сме една от дребното компании на българския пазар, която е дъщерно сдружение на компанията майка, а не вносител. Това ни дава преимущество в В2В бизнеса ", споделя мениджърът.

Нови vs използвани

Според Пирел пазарът в България се развива добре, само че разликата при него по отношение на другите страни в района и Европа е голямото съответствие в продажбите на нови и използвани коли, което е към 1 към 9. Това се потвърждава и от данните на КАТ: записаните нови коли през 2017 година са 36 хиляди, а общо колите с първа регистрация за годината са 306 хиляди От тях 200 хиляди са над десетгодишни. Ето за какво част от тактиката на " Рено Нисан България " е да се насочи към повече крайни клиенти и на пазара на използвани коли. За задачата компанията уголемява услугата си Renault Selection, която предлага сертифицирани използвани модели на Renault с гаранция. " Повечето консуматори в България първо залагат на използвани коли и по тази причина желаеме да работим в тази тенденция с нашите оферти в този сегмент, с цел да ги притеглим за наши клиенти, преди да ги насочим към покупка на нови коли. Този сегмент минава главно към интернет и затова залагаме повече и на цифровите услуги ", споделя Пирел. Той добавя, че Dacia e наличен бранд за покупка на нова кола, само че към момента разликата сред цените на колите втора употреба и тези на марката е сериозна. " Ето за какво желаеме да се намесим по средата с предложенията ни в Renault Selection ", споделя мениджърът.
Около 80% от продажбите са в корпоративния сегмент, показва Рено Пирел, общоприет управител на компанията

Фотограф: Цветелина Белутова
Dacia държи към 12% от пазара на нови коли тук с продадените съвсем 4300 коли през предходната година (3600 през 2016 г.). Пирел сочи за образец SUV модела Duster, който се продава за към 22 хиляди лева Според генералния управител на " Рено Нисан България " триумфът на марката е неоспорим, защото в Европа делът й е към 3%, и занапред ще се развива. " Подготвяме нова продуктова линия на марката и се надяваме да е толкоз сполучлива, колкото и досегашните модели. Успехът на Dacia се дължи на обстоятелството, че се вслушваме доста деликатно в това какво желае или не желае клиентът в една кола ", добавя Пирел и не изключва един ден Dacia да има и електрически модел.

Електромобилите идват

Групата Renault Nissan е водач на пазара на електрически автомобили в Европа. И въпреки продажбите в този сегмент в България към момента да са извънредно дребни (в края на януари има регистрирани едвам 384 такива леки автомобила), Пирел споделя, че компанията му работи интензивно за налагане на електромобилността. Част от тези старания беше даването и на 15 броя Renault Zoe на европейското председателство за транспорт на делегатите, които пристигаха тук. " Така хората схващат, че сме водещ бранд в този бранш, което е добре за нашия имидж ", споделя мениджърът. Според него е мъчно да се чака някакъв плевел напредък на електрическите автомобили по българските градове, без държавното управление да предлага някакви дотации при покупка на такива коли, само че от ден на ден български консуматори към този момент са наясно с градските им преимущества.

В " Рено Нисан България " чакат двуцифреният напредък на продажбите да продължи и през тази година. И нищо чудно в края на 2018 година Dacia, Renault и Nissan още веднъж да държат съвсем една трета от пазара на нови коли в България. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР