Групата от инвеститори Climate Action 100+ , която управлява активи

...
Коментари Харесай

Големи инвеститори настояват за зелена трансформация на стоманената индустрия

Групата от вложители Climate Action 100+, която ръководи активи за 55 трлн. $, упорства стоманената промишленост да осъществя по-голям прогрес в постигането на климатичните цели. Според нея производителите на стомана няма да съумеят да понижат въглеродните излъчвания с 91% до 2050 година, което е належащо за достигането на чисти нулеви излъчвания.

Едва девет водещи стоманени компании - China Baowu, ArcelorMittal, Nippon Steel, HBIS, Posco, US Steel, Thyssenkrupp, SSAB и Outokumpu, са се заели с осъществяването на задачите за чисти нулеви излъчвания, написа Financial Times. Сто и седем стоманени компании са произвели към 3 млн. тона стомана през 2020 година Първите 10 производителя съставляват към 27% от световното произвеждане, като China Baowu, ArcelorMittal и HBIS, които са водещите три компании, дружно доближават 13% през 2020 година
Какви ограничения са нужни
Според Climate Action 100+ към момента е " техническо допустимо " стоманената промишленост да реализира чисти нулеви излъчвания до 2050 година Това ще изисква композиция от нови вложения, софтуерен прогрес, понижаване на цените на зелената сила и забележителна поддръжка от международните държавни управления, считат от групата.

За по-същественото ограничение на излъчванията е належащо по-мащабно преработване на стоманата за скрап, както и възстановяване на енергийната успеваемост на сегашните фабрики за стомана. Ще са нужни и големи вложения в нови нискоемисионни уреди за произвеждане, които да бъдат захранвани с водород. Освен това заводите, които не престават да разчитат на изкопаемите горива, ще би трябвало да приложат технологии като хващане и депозиране на въглерод.
Колко ще коства
Достигането на чисти нулеви излъчвания от стоманения бранш ще изисква значително финансиране, а разноските за произвеждане ще се покачат. От ArcelorMittal пресмятат, че осъществяването на тези цели единствено за европейските интервенции на компанията ще коства към 65 милиарда $. Необходимите разноски за цялата промишленост могат да доближат до 1.3 трлн. $.

За да реализират задачата за чисти нулеви излъчвания до 2050 година, производителите на стомана би трябвало да понижат световните излъчвания с 29% до 2030 година За поощряване на процеса Climate Action 100+ възнамерява да организира срещи два пъти в годината, на които да се разисква напредъкът с представители на бранша, както и да разшири разговора с други въглеродно интензивни промишлености, като транспорта, фирмите за комунални услуги и производителите на нефт и природен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР