Групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет

...
Групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет
Коментари Харесай

БСП-София: Столична община е длъжник на хиляди деца и родителите им

Групата на общинските съветници от Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет популяризира своя публична позиция по отношение на „ Грубите неточности в политиката на управлението на Столична община и Политическа партия ГЕРБ за обезпечаване на равни условия за развъждане на децата в яслите и детските градини в София ".

Ето какво гласи тя:


Повече от десетилетие ръководство на ГЕРБ не е решен въпросът с нужния брой места в детските ясли и градини в София, десетилетие на неизпълнени розови обещания и управническа отпадналост. Независимо от обезпечените големи средства, събрани от налозите на столичани, без значение от бодряшките предизборни платформи, без значение от медийния си комфорт, Столична община продължава да е дебитор на хилядите необхванати деца, на техните майки и татковци, които са принудени или да изоставен работа, или да заплащат непостижими такси в частни детски градини. Истина е, че градът се развива и разраства, само че също по този начин е истина, че този развой не се предвижда и ръководи изцяло, че се построиха жилищни зони за хиляди жители без да са обезпечени естествени условия за живот - без улици, без детски градини, учебни заведения или здравно обслужване. В тактиките на Столична община зеят големи пропуски - резултат на неведение, неумение или на корупционни и корпоративни практики. Сбъркан е и методът за обезпечаване на развъждането на децата ни в детските ясли и градини.

В „ съвременна " София към момента:

• Има над 6000 деца, чакащи за банкет в детски ясли и градини;

• Има региони с чакащи за банкет деца, само че с липса на детски градини, без значение, че са налице подобаващи терени отредени за тях. Защо тези терени не се употребяват години наред, за какво администрацията не строи задоволителен брой детски градини? Изминалото десетилетие потвърди, че е незадоволително да се откриват по една-две нови детски градини всяка година. А може би общинските админи чакат софиянци да се примирят, та тези терени да бъдат употребявани за други цели? Вероятно ГЕРБ разчитат, че поредната им политика, водеща до понижаване на раждаемостта, ще реши и казуса с местата в детските градини;

• Има региони с амортизирани, рискови и подлежащи на срутване здания, в които се обитават детски заведения, чиито поправки годишно се отсрочват. В същото време страната и общината хвърлят стотици милиони за саниране със подозрително качество на частни жилища или представителни обекти и за ремонт на ремонтите;

• Има здания на детски градини, които се употребяват не по предопределение - за административни потребности или за частни субекти, чиито контракти за прилагане се удължават макар мораториума за отдаване им.

През годините от време на време припламваха кавги с местата в детските градини -алгоритъмът за нареждане на искащите, критериите за класиране, банкет в нарушаване на разпоредбите. Всичко това създаваше чувство за неизясненост и подозрения за корупция. Последният скандал с детската градина в квартал Горна баня повдигна завесата. Бяха показани механизмите на корупционно влияние, бяха представени имена. Видя се, че разпоредбите не подсигуряват равнопоставеност, че за общинската администрация жителите на София са от друг порядък - доближени до управляващите и локалните служители и всички останали наивници, които разчитат на обективност и почтеност - категории неприсъщи за общинската администрация.

Групата общински съветници на Българска социалистическа партия осъжда сходни подходи в отношението на администрацията към жителите на София. Недопустимо е да се прави разделяне на хората, защото това подрива устоите на обществото и доверието в демократичните процедури и правила. Заниженият надзор открива двоен стандарт и е израз на безхаберие и слаб професионализъм. Нарушители на разпоредбите постоянно ще има, само че съществена задача на всяка администрация е да управлява процесите и да обезпечава за жителите живот по разпоредбите, да санкционира нарушителите, а не да ги толерира.

Във връзка със скандалния случай в детската градина в квартал Горна баня групата на общинските съветници на Българска социалистическа партия упорства:

• Администрацията на Столична община да подсигурява равнопоставеност на всички жители, като сътвори ясни, кардинални и обективни критерии за нареждане на искащите да постъпят в детски заведения. Крайно време е да се обезпечи бистрота и почтеност в дейностите на общината, изключително когато е наранена ориста на деца.

• Столична община да форсира построяването на здания за детски ясли и градини на избраните за това терени, като планува нужните за това средства в бюджета за 2018 година, като одобри Програма, с тъкмо изписани квартали, за които има потребност от нови детски заведения, която да дава отговор на настоящия Общ организационен проект на Столична община и подробните устройствени проекти.

• Столичният общински съвет да изиска информация от виновните звена на Столична община по отношение на броят на групите в детски ясли и градини, в които са признати повишен брой деца, да се извършат инспекции, които даустановят аргументите за завишението, както и лицата, които са разрешили това.

• Столичният общински съвет да излъчи анкетна група с присъединяване на общински съветници, представители на наставнически организации и публицисти, която:

• да се запознае с обстоятелствата, които бяха огласени в медиите;

• да се срещне с ангажираните с казуса лица и да потърси техните пояснения на случилото се;

• да упражни надзор на активността на комисията, назначена от Столична община да извърши проверка;

• да ревизира и други сходни случаи, за които има сигнали и подозрения, че са нарушени разпоредбите и се реализират корупционни практики.

- Столичният съвет да изиска чиновниците от разнообразни равнища на локалната администрация, упоменати като ангажирани със абсурда, по никакъв метод да не се намесват в дейностите на анкетната група и на проверяващата комисия, с цел да не попречат на работата им;

• В случай, че се открият нарушавания, Столичният общински съвет да алармира способените органи за установени обстоятелства на нарушавания и злоупотреби.

Сега обществото чака отговори - почтени, правилни, даже и да са мъчителни.

Длъжни сме да им ги дадем!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР