Групата на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след

...
Групата на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след
Коментари Харесай

ГЕРБ - СДС напуснаха пленарна зала

Групата на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след гласуването на комисията, която ще проверява всички условия при потреблението на сълзотворен газ и използването на мощ и помощни средства от страна на Министерство на вътрешните работи против протестиращи жители по време на митингите на 10 юли и 2 септември предходната година.

Комисията би трябвало да проверява и дали са употребявани СРС-та по отношение на протестиращи жители, опозиционни водачи и членове на политически партии от опозицията.

Предложението за нея беше импортирано от Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". 199 народни представители гласоподаваха " за ", " срещу " бяха 7 и " въздържали се " - 2.

Срокът на деяние на комисията е три месеца. За неин ръководител беше определен Николай Хаджигенов, а за заместник-председател - проф. Николай Радулов от Има Такъв Народ.

" Мутро-милиционерщината, наложена от ГЕРБ в Министерство на вътрешните работи, освен би трябвало да бъде осветена, само че и отговорните да си получат заслуженото ", разяснява Тошко Йорданов от " ИТН ".

Дебатите в залата се разгорещиха, откакто думата взе актуалният народен представител от ГЕРБ и някогашен вътрешен министър по време на митингите Младен Маринов.

" Не би следвало да произнасяте присъди от тази естрада. В противоположен случай вършим внушения, които не са потвърдени. Аз, и като министър при започване на митинга, и като жител по-късно, непрекъснато гледах предавания по какъв начин немирно протестиращи жители атакуваха полицейски чиновници. Не видях служители на реда да бият спокойно протестиращи жители ", сподели някогашният министър на вътрешните работи.

Първоначално за членове на комисията бяха препоръчани Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на Българска социалистическа партия обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана настрана от всички останали и отхвърлена от пленарната зала.

Маринов съобщи, че полицията постоянно е употребена за политически цели, след това уточни, че тези думи са извадени от подтекста.

" Г-н Маринов, вие сте една от аргументите, която докара до потъпкване на достолепието на българския служители на реда. Вие окървавихте българските митинги. Нещо, което не се е случвало у нас ", опонира му Стоян Мирчев от Българска социалистическа партия.

След това Тома Биков разгласи от парламентарната естрада, че няма да взе участие в тази комисия и си направи отказ. След това депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

" Считаме, че това е жестоко потъпкване на демократичния ред в парламентарната република. Това, което се случва в българския парламент, е следващото дъно, което доближиха новите варвари в 46 Народно събрание ", съобщи на брифинг Десислава Атанасова.

" По-големият проблем е, че не става дума просто за ограничение на политически права, а на човешките ", добави Томислав Дончев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР