Групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на

...
Групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на
Коментари Харесай

В Европейския парламент обсъждат обстановката в България на извънредно заседание

Групата на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права се събира на изключително съвещание тази заран в Страсбург, с цел да разиска ситуацията в България. Очаква се в закритото съвещание да взе участие основният прокурор Иван Гешев.

Поканени са също представители на Министерството на правораздаването и на неправителствени организации, посочи по-рано пресофисът на евродепутата Елена Йончева (БСП/Социалисти и демократи). Евродепутатите от групата чакат да бъдат осведомени с последните събития, свързани с върховенството на закона у нас.

По искане на европейските депутати основният прокурор Иван Гешев ще показа постигнатия от Прокуратура на Република България прогрес при следствие на случаи на корупцията по „ високите етажи “ на властта, както и по съответни проблеми, обект на интерес от Мониторинговата група – така наречен каузи „ Барселонагейт “ и „ Златните кюлчета “.

Участие в съвещанието е планувано да вземат и представители на GRECO – Групата на страните, борещи се против корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противопоставяне и откриване на корупционни закононарушения по „ високите етажи “ на властта.

Планирани са и работни срещи на основния прокурор Иван Гешев с членове на Европейския парламент.

Това става на фона на взетото в понеделник решение на Пленума на Висшия правосъден съвет да в профил основния прокурор от поста му.

Тази подкомисия на Европейския парламент към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи сложи България под наблюдаване от 2020 година. На закрито съвещание в Брюксел предходната година бяха изслушани основният прокурор Иван Гешев и тогавашният министър председател Кирил Петков. Участници в подкомисията посетиха нашата страна през 2021 година и се планува още веднъж да бъдат у нас тази есен.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР