Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа

...
Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Доклад на GRECO за България: Експертите сочат неефективно правосъдие и зависими медии

Групата на страните против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа показа своята пета оценка за напредъка на България в предотвратяването на корупцията и насърчаването на честността измежду високопоставените държавни чиновници и правоприлагащите органи. Докладът от 80 страници съдържа доста рекомендации.

Според документа, страната би трябвало да подсигурява, че непрестанно обновената информация за имената, функционалностите и възнагражденията на членовете на политическите кабинети и на членовете с висши изпълнителни функционалности, се оповестява по елементарен и наличен метод.

Очаква се България да обясни връзките и координацията сред Националния съвет за битка с корупцията и Комисията за битка с корупцията, както и съответните им задания. GRECO приканва за повече бистрота във връзка с държавните чиновници, в това число техните хонорари и възможни спомагателни действия.

Освен това GRECO акцентира нуждата от подсилване на оперативната самостоятелност на полицията от политическо въздействие. Неефективно правораздаване, малки врати в разпоредбите за хората по върховете на властта и подвластни медии са отличителни черти на обстановката с битката с корупцията по върховете на властта в България. До такива заключения стига Групата на страните за битка с корупцията към Съвета на Европа.

Посочва се, че неналичието на присъди за корупция на най-високо равнище остава уязвимост на правосъдната система. Експертите заключават, че проверяващите публицисти, които отразяват проведената престъпност и корупцията, постоянно са обект на отрицателни акции, закани и от време на време физически офанзиви, които не наподобяват да са последвани от съответни правни и политически отговори от управляващите.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР