Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на

...
Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на
Коментари Харесай

България е на втора в ЕС по изпълнение на антикорупционни препоръки

Групата на страните, борещи се против корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) разгласява годишния си отчет за миналата 2017 година

В него се отбелязва, че нови законодателни начинания в някои европейски страни през миналата година са преобърнали промените, подхванати преди този момент за усилване на предварителната защита на корупцията .

В отчета се споделя, че в някои европейски страни са подети промени, резултатът от които може да е нарушавания на антикорупционните стандарти на Съвета на Европа.

В документа се регистрира, че като цяло е имало прогрес във въвеждането на нови ограничения в битката с корупцията във връзка с депутатите, съдиите и прокурорите. Но практическо използване на тези нови ограничения е по-бавно от мечтаното, се споделя в отчета.

В годишният отчет на групата се регистрира и значителната роля на публицистите в битката с корупцията и се отдава респект на малтийската проверяваща кореспондентка Дафне Каруана Галиция, която бе убита предходната година.

В отчета се съдържа оценка на равнището на осъществяване на страните членки на ГРЕКО на рекомендациите, отправени им в региона на битката с корупцията.

В документа се споделя, че България е измежду страните, за които антикорупционният орган на Съвета на Европа е издала максимален брой рекомендации . Тези страни са надлежно: Армения (24), Словения (21), Азербайджан (21), България (19), Естония (19), Македония (19), Белгия (19), Люксембург (18), Латвия (16), Полша (16) и Словакия (16).

България и Словения са на второ място по осъществяване на рекомендациите, след Естония, изпълнила 14 рекомендации. България и Словения са изпълнили 12. Следват ги Азербайджан с 11, Латвия и Финландия с по 8, Армения, Англия и Полша със 7.

България е пета измежду страните членки на ГРЕКО по дял на приложените рекомендации (63,2 процента). Финландия е единствената страна, изпълнила напълно всички отправени й рекомендации, се добавя в документа.

По отношение на рекомендациите за предварителна защита на корупция измежду парламентаристите, Финландия и Англия са единствените две страни, които изцяло са ги приложили, до момента в който България е приложила половината от тях .

България е измежду страните с най-високо придържане към рекомендациите във връзка с предварителната защита на корупцията измежду съдиите и прокурорите. В тази област Швеция и Финландия са единствените две страни, приложили изцяло рекомендациите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР