Група учени създадоха перовскитна соларна клетка с площ 3,68 кв.см

...
Коментари Харесай

Перовскитна соларна клетка достига 18% ефективност


Група учени сътвориха перовскитна слънчева клетка с повърхност 3,68 кв.см и висока успеваемост (снимка: ITRI/Pei-Ting Chiu)

Перовскитната слънчева клетка може да бъде толкоз добра, колкото са положителни материалите, които се употребяват за изработката ѝ. Учени от Института за индустриални технологии и проучвания в Тайван са създали нов способ за обработка на материалите, който разрешава перовскитната слънчева клетка да доближи близо 18% успеваемост.

Учените са работили върху производството на оловен йодид (PbI2), детайл в съвсем всички най-хубави перовскитни слънчеви кафези. Опитите се основават на по-ранни проучвания, които демонстрират, че чистотата и методът на образуването на този материал могат да са основен фактор за успеваемостта на бъдещата слънчева клетка.
още по темата
Последната работа на групата откриватели показва по какъв начин кристалната конструкция и ориентацията на PbI2 оказват доста въздействие върху работата на клетката. Учените също по този начин вкарват елементарен метод за надзор посредством температурата по време на синтеза, променяйки метода, по който се образуват кристалите, което има огромен резултат върху работата на клетката.

Оказва се, че клетките, направени с PbI2, синтезирани при 25°C, имат единствено 8,8% междинна успеваемост, до момента в който тези с материал, обработен при 120°C, доближават 17%, като клетката-шампион в партидата е постигнала 17,96% успеваемост. Когато клетките се комбинират в слънчев модул, те имат 16,08% успеваемост – индикатор, който учените дефинират като забележителен капацитет.

„ Индустриализацията на перовскитните модули е неизбежна “, заключава групата, която има намерение да продължи изследванията. „ Осигуряването на надеждни и евтини прекурсори е ключът към производството на перовскитни слънчеви кафези като конкурентен артикул на пазара на слънчеви системи в бъдеще “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР