Група учени има план за връщане на вълнестите мамути в

...
Група учени има план за връщане на вълнестите мамути в
Коментари Харесай

Учени разработват технология за „съживяване“ на изчезнали видове

Група учени има проект за връщане на вълнестите мамути в Арктика към живота цели 10 000 години след изгубването им. Известният генетик от Харвард, Джордж Чърч, и софтуерният бизнесмен Бен Лам сътвориха Colossal, нова компания за бионаука и генетика, която има намерение да „ съживи “ няколко изчезнали типа, съобщи „ Индипендънт “.

Подкрепени с 11 млн. паунда в началото финансиране, първата задача на специалистите е да основат хибридизиран слон, наподобяващ праисторическия колос, който да оцелява на студения арктически климат. Те възнамеряват да създадат това, като вземат кожни кафези от азиатски слонове, които са застрашени от изгубване, и ги слагат в стволови кафези със замразена ДНК на мамут, с цел да основат ембрион.

После тези кафези ще бъдат износени до цялостното раждане от сурогатна майка или в изкуствена лабораторна вътрешност. Това може да стане напълно скоро – в случай че всичко върви по проект, експертите се надяват първи новородени да има в границите на идващите шест години.

„ Нашата цел е да създадем резистентен на студа слон, само че ще наподобява и ще се държи като мамут “, изяснява доктор Чърч за „ Гардиън “. По думите му става въпрос за функционално равностоен на мамута образец.

Не всички от научната общественост са уверени в опита. Д-р Виктория Херидж, постепенен биолог в Природонаучния музей на Англия, счита, че концепцията, че арктическата среда може да бъде възобновена благодарение на стадо мамути е „ неправдоподобна “. Според нея в своя връх преди към 21 хиляди години в Евразия е имало почти 200 млн. мамути, заради което мащабът на опита, който учените би трябвало да създадат, ще бъде голям. В допълнение бременността на мамутите продължава 22 месеца, а своята зрялост доближават в границите на 30 години.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР