Група страни членки на НАТО обмислят по-остър отговор на действията

...
Група страни членки на НАТО обмислят по-остър отговор на действията
Коментари Харесай

НАТО обмисля да включи настъпателна отбрана в правилата за водене на кибервойна


Група страни членки на НАТО обмислят по-остър отговор на дейностите на подкрепяни от разнообразни страни компютърни хакери. Сред разновидностите за ответни дейности е потреблението на хакерски атаки за срив на вражеските мрежи, оповестяват публични представители, представени в петък от организация Ройтерс.

Съединени американски щати, Англия, Германия, Норвегия, Испания, Дания и Холандия създават общи правила за воденето на кибервойна, от които да се управляват техните въоръжени сили при вземането на решение в какви случаи е целесъобразно потреблението на хакерски атаки. Целта на страните е да реализират съглашение към началото на 2019 година.

Доктрината може да промени метода на НАТО от защитителен към конфронтационен по отношение на хакерите, които съгласно някои публични представители работят за Русия, Китай и Северна Корея, пробвайки се да подкопаят западни държавни управления и да откраднат технологии.

" Приемането, че компютрите, също като самолетите и корабите, имат нападателни благоприятни условия, е смяна в настройката (на НАТО) ", декларира пред Ройтерс Майкъл Уидмън, капитан 2-ри сан от флота на Съединени американски щати, в центъра за киберотбрана на НАТО в Естония, който координира създаването на теория за кибервойна.

Вашингтон към този момент разполага с кибероръжия, като да вземем за пример компютърни кодове, които могат да срутен уеб сайтове или да блокират осведомителни системи. През 2011 година Съединени американски щати оповестиха, че ще отговорят на враждебни кибернетични дейности.

Смята се, че Съединени американски щати и може би Израел са стояли зад компютърния вирус " Стъкснет ", който през 2010 година унищожи нуклеарни центрофуги в Иран. Нито една от страните не е удостоверила това.

Някои съдружници от НАТО считат, че изваждането от строя на вражеска електроцентрала посредством хакерска атака може да бъде по-ефективно от въздушни удари.

" Трябва да осъществя избрана задача и разполагам с въздушна поддръжка и киберподкрепа. Кое пасва по-добре на резултата, който желая да реализира? ", споделя Уидмън.

През 2014 година 29-членният Алианс призна киберпространството като област на военни дейности, паралелно с водените по суша, въздух и море, само че до момента не беше изяснил в детайли какво следва от това.

Въпросът за потреблението на злотворен програмен продукт е сензитивен в Европа, тъй като демократични държавни управления не желаят да бъдат виждани да употребяват същите тактики като властнически режими. Командири и специалисти се концентрират върху отбраната на личните мрежи и блокирането на опити за зловредно манипулиране на данни.

Високопоставени балтийски и английски чиновници от силите за сигурност декларират, че разполагат с разследващи данни, които демонстрират упорити опити на съветски хакери да пресечен европейски енергийни и телекомуникационни мрежи, комбинирани с акции за дезинформация в интернет. Те считат, че Русия се пробва да унищожи единството на западните страни по отношение на икономическите наказания, които й бяха наложени поради анексирането на полуостров Крим през 2014 година и за поддръжката й за сепаратистите в Източна Украйна.

" Те (руснаците) се пробват да нападат единството на НАТО ", сподели почитан английски чиновник на силите за сигурност, който съобщи, че във виртуалният свят салдото сред войната и мира стартира да се размива.

Естонско " киберкомандване "

Съединени американски щати, Англия, Холандия, Германия и Франция имат " киберкомандвания " - профилирани щабове за битка с кибершпионажа и хакерски офанзиви против значими инфраструктури.

Естония, която преди десетилетие беше наранена от една от първите огромни хакерски атаки в света, цели да сътвори киберкомандване идната година, което да бъде изцяло готово за деяние до 2020 година, като има нападателни кибероръжия.

" В киберпространството не можете единствено да се защитавате ", декларира пред Ройтерс Ерки Кодар, който дава отговор за киберполитиката в естонското министерство на защитата.

По целия свят тази година хакери разстроиха в невиждан мащаб работата на мултинационални компании, пристанища и публични услуги, което притегли вниманието на публичното мнение към казуса.

Тази седмица НАТО извърши най-голямото военно киберучение в историята си на военна база в Южна Естония. Беше тествана отбраната на 25 страни от НАТО против фиктивна хакерска група, ползваща се с държавна поддръжка, която се пробва да проникне в мрежите за въздушна защита и връзка на НАТО.

" Фиктивните сюжети се базират на действителни закани ", декларира естонският подполковник Андерс Кууск, управлявал учението.

Командването на НАТО няма да създава кибероръжия, само че предишния месец министрите на защитата на страните членки се споразумяха, че натовските командири могат да изискат от страните членки позволение да употребяват техните кибероръжия при нужда.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР