Група родолюбиви русенци реставрират със собствени средства гробницата на Захари

...
Група родолюбиви русенци реставрират със собствени средства гробницата на Захари
Коментари Харесай

Реставрират гробницата на Захари Стоянов

Група родолюбиви русенци реставрират със лични средства гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците.

По думите на кмета на Пенчо Милков, общината е дала позволение.

От сдружението обясниха, че началото на самодейността е сложено преди две години. Тогава група русенци решили, че гробницата на българския бунтовник и публицист е в недобро положение и би трябвало да се реконструира, укрепи и консервира.

След като била почистена от клоните и листата, се оказало, че има съществени цепнатини.

Така русенците записали съдружие с нестопанска цел „ Захари Стоянов – Русе “, а всеки от тях, измежду които и кметът, дарил персонални средства. Проектът бил направен безплатно от арх. Калоян Тончев.

Гробницата ще бъде реставрирана в достоверния й тип. На място към този момент се правят ремонтни действия. Тъй като гробницата се разцепва, ще бъдат положени бетонни водачи около основата. Срокът за реконструкцията е шест месеца.

Уредникът от Русенския исторически музей Ренета Рошкева напомни, че тленните остатъци на Захари Стоянов са преместени през 1978 година в новоизградения Пантеон на възрожденците.

В гробницата с изключение на българския бунтовник и публицист са били заровени брачната половинка му Анастасия Обретенова, която е щерка на Баба Тонка Обретенова, както и Димитра Обретенова – брачна половинка на Никола Обретенов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР