Група от петима венецуелски наблюдатели на изборите на 28 юли

...
Група от петима венецуелски наблюдатели на изборите на 28 юли
Коментари Харесай

Наблюдатели на изборите във Венецуела избягаха от страната, стреляли по домовете им

Група от петима венецуелски наблюдаващи на изборите на 28 юли се укриват в тясна стая в Кукута, Колумбия, на границата с Венецуела. Те бяха измежду първите политически изгнаници, избягали от страната в дните след изборите.

Всеки човек беше набелязан поради ролята си като доброволец за опозицията, която се сплоти, с цел да победи властническия президент на страната Николас Мадуро.

Първоначално Мария Корина Мачадо беше претендент за президент на опозиционната партия, до момента в който през януари върховен венецуелски съд не и забрани да се кандидатира. След това тя подкрепи Едмундо Гонсалес и оглави обединена партия, която стартира да набира наблюдаващи за изборите, които ще имат задачата да събират и валидират резултатите от гласовете от хиляди секции в цялата страна.

„ Секция след секция, от всяка секция за гласоподаване, ние събрахме всички доклади “, сподели един от координаторите за наблюдаващите на изборите, който изиска да бъде именуван Антъни. 

Мадуро беше разгласен за победител в националните избори макар големите доказателства, които значително бяха събрани и оповестени онлайн от наблюдаващи на изборите като Антъни. Опозицията съумя да събере резултати от 83 % от изборните секции и в тези секции Гонзалес печели минимум 67 % от гласовете.

„ Поискахме резултатите и те споделиха: „ Какви резултати? “, сподели Антъни, добавяйки, че чиновниците на Мадуро след допитването са ги заплашили. " За страдание, те не даваха протоколите ", сподели той за тези изчезнали 17% от секциите.

В резултат на митингите и гражданските безредици, които последваха изборите, държавното управление на Мадуро и групите от неговите основни паравоенни сили, започнаха национална акция за гонене против опозицията и техните поддръжници. Мадуро обяви операция " Чук-чук ", която стартира с издирването на хора като Антъни, които да бъдат задържани и упрекнати в тероризъм – обвиняване, което може да носи до 30 години затвор. Към петимата са отправяни и закани за гибел и са били откривани стрелби по домовете им.

Въпреки че са стигнали до колумбийската страна на границата, доброволците на изборите, интервюирани от The New York Times, живеят в положение на суматоха. „ Тук сме на границата “, сподели различен наблюдаващ на изборите. „ Не е безвредно. Ние сме единствено на една крачка от Венецуела. Те имат способността да вършат каквото си изискат. ”

В момента те са в развой на искане на протекция за политическо леговище в Колумбия и разискват по какъв начин биха могли да стигнат до Съединените щати и да изискат леговище там, в случай че Мадуро се задържи на власт за още един шестгодишен мандат.

Според венецуелските управляващи Гонзалес е избягал от Венецуела на 7 септември, търсейки леговище в Испания, откакто висш съд издаде заповед за арест няколко дни по-рано.

Съединените щати, дружно с доста други страни, продължиха да упорстват държавното управление на господин Мадуро да разгласява резултатите от изборите. Те също по този начин приканиха за „ неотложно и абсолютно “ освобождение на тези, които са били незаслужено арестувани.

Към 9 септември повече от 1600 души са били задържани или арестувани след изборите през юли, сочи отчет на венецуелски правозащитни организации, други пък 23 души са били убити.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР