Група от 67 жени от Гренландия търсят обезщетение от датското

...
Група от 67 жени от Гренландия търсят обезщетение от датското
Коментари Харесай

Жените от Гренландия търсят обезщетение за принудителен контрол на раждаемостта

Група от 67 дами от Гренландия търсят обезщетение от датското държавно управление за акция за насилствен надзор на раждаемостта през 60-те години. < /p>

Поне 4500 дами, някои от които младежи, бяха снабдени със спирали по стратегия, предопределена да ограничи раждаемостта измежду локалното население.

Разследването би трябвало да завърши през 2025 година, само че дамите, някои от които са на 70 години, желаят обезщетение в този момент.

Те търсят по 300 000 крони (£34 880; $42 150) всеки.

Гренландия, в този момент полусуверенна територия на Дания, е била датска колония до 1953 година

Мащабът на акцията беше изложен предходната година в подкаст, оповестен от датския ефирен оператор DR.

Записите от националния списък демонстрират, че единствено сред 1966 година и 1970 година вътрематочни спирали (ВМС) са били инсталирани на дами, някои на 13 години, без тяхното познание или единодушие.

Комисия, основана от държавните управления на Дания и Гренландия, с цел да разкрие обсега на програмата, не би трябвало да показа своите констатации до май 2025 година

„ Не желаеме да чакаме резултатите от следствието “, сподели психологът Наджа Либерт, която инициира желае за обезщетение.

„ Остаряваме. Най-възрастните от нас, на които са сложени спирали през 60-те години на предишния век, са родени през 40-те години на предишния век и наближават 80. Искаме да действаме в този момент. " че в някои случаи инсталираните устройства са били прекомерно огромни за телата на девойките, причинявайки съществени здравословни затруднения или даже неплодородие, до момента в който в други дамите не са знаели за устройствата, до момента в който не са били открити неотдавна от гинеколози.

Тя упрекна тогавашното датско държавно управление, че желае да управлява броя на популацията на Гренландия, с цел да спести пари от обществени помощи.

" Вече е 100% ясно, че държавното управление е нарушило закона, като е нарушило човешките ни права и ни е предизвикало сериозна щета ", сподели тя.

" Лекарите сложиха контрацептивна серпантина без моето единодушие " Гледайте: Гренландия Профил на Lost GenerationGreenland

Мадс Праминг, юристът, представляващ дамите, изпрати иск от тяхно име до кабинета на министър-председателя Мете Фредериксен в понеделник.

Г-жа Либърт сподели, че чака държавното управление да отхвърли настояването в очакване на резултатите от комисията и че в случай че го направи, групата ще отнесе въпроса до съда.

Миналата година Дания се извини и заплати обезщетение на шестима инуити, които бяха отнети от фамилиите си през 50-те години на предишния век като част от опит за създаване на датско-говорящ хайлайф в Гренландия.

Гренландия има население от едвам 57 000 души и е по едно и също време най-големият остров и най-северната земя в света.

Територията има свое знаме, език и министър-председател, макар че нейната валута, правосъдна система и външни работи и въпроси на сигурността към момента се управляват от Дания.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР