Група от 28 ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство

...
Група от 28 ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство
Коментари Харесай

Ученици от Селскостопанската гимназия стажуваха в реална раб...

Група от 28 възпитаници от Професионалната гимназия по селско стопанство " Царица Йоанна " (ПГСС) в Пазарджик имаха неповторимата опция да стажуват в продължение на 2 седмици в действителна работна среда в Испания. Гостуването им там бе в границите на план по стратегия „ Еразъм+ “. Успешната му реализация е един от мотивите за горделивост за екипа на образователното заведение – доста от децата за първи път излизат в чужбина, за първи път попадат сами в динамичния свят на огромния град, за първи път им се постанова да поемат в действителност огромна отговорност, само че макар компликациите, всички са се справили ослепително.



" Началото беше сложено от учители запалянковци, подкрепени безусловно от шефа на гимназията инж. Георги Гатев, и въодушевени да открият нови вероятности за учениците от нашата гимназия, описа една от техните преподавателки – Диана Генова. Да им дадат опция да пътуват, да видят,да научат, да ревизират себе си,своите познания и умения в действителна работна среда във водещи компании в региона на механизацията и лозаровинарството в Испания. Да придобият убеденост, предпочитание за самоусъвършенстване. Да се обогатят прочувствено и професионално.



С финансовата поддръжка на стратегия,,Еразъм + “ две групи от по 14 възпитаници от 8. до 12. клас, дружно със своите ръководители, извършиха програмата на плана в границите на 16 дни. Общо 28 възпитаници от специалностите,,Механизация на селското стопанство “ и,,Лозаро-винарство “ получиха документ за извършен стаж в действителна работна среда във компании в Гранада, Испания.

,,Полезно “,,,мечтано “,,,изключително “,,,вдъхновяващо “,,,поучително “,,,фантастично “,,,супер “ – това са единствено част от оценките на участниците в плана, като условието беше за оценка от една дума ".

Групата отпътува, съпроводена от свои учители, на 20 юни. Притесненията и за деца, и за възрастни, са огромни. Много от възпитаниците на гимназията са израсли в дребни селца, в затворени общности, в никакъв случай не са пътували даже до София, а в този момент им се постанова да се качат на аероплан и да отидат в чужбина. Преподавателите пък са наясно с това какъв брой огромна отговорност носят за тях.

Първата приятна изненада е настаняването им в хостел в центъра на града с аспект към двореца,,Алахамбра “ - едно от чудесата на Европа. Българската група прекарва 14 незабравими дни в слънчева Гранада, съчетала по несравним метод история и модерност, ситуирана на 1 час път от крайбрежието на Средиземно море, а въпреки това, в полите на планината Сиера Невада.



" Своята европейска процедура учениците организираха преди обяд в сервизи и офиси на испански компании сътрудници по плана, споделя още Диана Генова.

Възпитаниците ни получиха скъп опит, оправиха се с провокациите на непознатото благодарение на своите ментори от испанска страна.Езиковата преграда беше,,вдигната “ бързо, с усмивка, доброжелателност и, несъмнено, не без помощта на Гугъл преводач…

Реалната работна среда се оказа доста добра опция за изява на младите монтьори от гимназията. Те работиха в сервизи за коли, сблъскаха се с действителни ежедневни проблеми,сменяха масло, гуми, джанти,отделни елементи на коли… Служеха си със модерни принадлежности, някои от които към момента неизползвани при нас. Тестваха коли с разнообразни усъвършенствания във връзка с устройство и окачване… Накратко – реализираха фантазията на съвсем всяко момче.



А лозаро-винарите се научиха да вършат бизнес планове за основаване на лична активност - лозаро-винарски комплекс с произвеждане и реализация на вино, наемане на служащи, маркетинг, реклама, планирани облаги, логистика, включване на хотелска част и магазини… Видяха всичко това в реалност и се срещнаха със притежател на сполучлив лозаро-винарски бизнес. Посетиха два лозови масива, видяха нов вид грозде,,Теmpranillo”, чужд за нас, дегустираха вино, направено от него. Посетиха Музей на виното " ARTE,VINO y FLAMENKO”, водещи винарски мазета в района. Очакваме след години и нова съвременна винарска маза в Пазарджишко, фантазията за която се е зародила в далечна Гранада…



Любезните домакини бяха обезпечили и доста развлечения за гостите от България: панорамна разходка с екскурзовод - неотразимия,артистичен Хорхе, посещаване на двореца Алахамбра, на плажа Playa La Charca, Parque de las Ciencieas - парк с природонаучен музей, фламенко шоу, поход в планината Сиера Невада…

В последния ден от престоя в Гранада беше и тържественото връчване на документите на учениците. Това е техният отзив за стажа по специалността и добитите умения " - добавя с горделивост Диана Генова.



Тя е щастлива, че възпитаниците на гимназията са се справили сполучливо и с друго в действителност огромно предизвикателство. Още от първия ден по гледище на домакините всеки от стажантите трябвало да се придвижва самичък и без компаньон до работното си място в непознатия огромен град. Връчили на всяко от децата карта за пътешестване, обяснили им по какъв начин да употребяват метрото, рейсовете, кои направления да изберат. Във всеки от 14-те дни индустриална процедура пазарджишките средношколци били в точния момент на работните си места.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР