Група от 11 държави - членки на ЕС, сред които

...
Група от 11 държави - членки на ЕС, сред които
Коментари Харесай

България и още 10 държави срещу Германия за АЕЦ

Група от 11 страни - членки на Европейски Съюз, измежду които и България, приканиха идната Европейска комисия да сложи нуклеарната сила наедно с възобновимите енергийни източници, с цел да се реализира задачата на континента за въглеродна индиферентност до 2050 година, съобщи Агенция Франс Прес.

В същото време друга група от 11 страни, водена от Германия, прикани за усилване на потреблението на възобновими енергийни източници, наблягайки разделянето в Европа по този стратегически въпрос.

" Следващата Комисия би трябвало да стартира широкообхватен обзор на опциите за финансиране, в това число тези на Европейската капиталова банка, за планове и технологии, които способстват за нашата цел за въглеродна индиферентност, без каквато и да е форма на дискриминация сред различни енергийни източници, които не употребяват изкопаеми горива ", изиска Ядреният алианс, който включва Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Швеция.

" Комисията би трябвало да одобри ограничения за опростяване и разширение на достъпа до европейските фондове и да разреши финансирането на новаторски планове, употребяващи нуклеарни технологии, в това число за произвеждане на нисковъглероден водород ", желаеха тези страни, които са решили да заложат на атома, с цел да понижат излъчванията си на парникови газове.

След европейските избори през юни ще бъде назначен нов изпълнителен орган на Европейски Съюз за петгодишен мандат.

" Днес членовете на Ядрения алианс одобриха текст, в който приканват Комисията да третира нуклеарната сила и възобновимите енергийни източници на равна основа във всички бъдещи европейски текстове ", приветства френският министър на енергийния преход Аньес Паниер-Рунаше, която се срещна с сътрудниците си в Брюксел.

Едновременно с този апел група от 11 други страни прикани за ускорение на внедряването на възобновими енергийни източници в Европейски Съюз и показа редица оферти.

Тези страни, отпред с Германия, приканват по-специално за развиване на междусистемните връзки на електрическите мрежи сред европейските страни и за развиване на вътрешен енергиен пазар, който да включва водород от възобновими източници.

Те желаеха поддръжка на развиването на възобновимите енергийни източници в прилежащите страни и за основаване на " зелени енергийни коридори ", които да ги свържат с Европейски Съюз. Освен Германия, тази група, известна като " Приятели на възобновимите енергийни източници ", включва Австрия, Белгия, Дания, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия и Португалия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР