Група изследователи на природата канят всички желаещи тази пролет да

...
Група изследователи на природата канят всички желаещи тази пролет да
Коментари Харесай

Природолюбители от цяла Европа тръгват на лов за лечебна иглика

Група откриватели на природата канят всички искащи тази пролет да се включат в най-голямата акция за наблюдаване на лечебна иглика в Европа " Търси се иглика ".

Идеята за общоевропейското наблюдаване потегля от акция, почнала през 2019 година в Естония, в която фенове на природата следят цветовете на над 200 000 иглики.

Спас Узунов от Българска фондация Биоразнообразие, който координира акцията у нас, изясни, че концепцията е да отидем измежду природата, да намерим характерното жълто пролетно цвете - лечебна иглика (Primula veris), да погледнем в цвета и да изпратим наблюдението си и няколко фотоси посредством уеб страницата на откривателите. След като интервалът на разцвет завърши, учените ще проучват данните и ще дадат противоположна връзка за откритията на всички участници.

Интересът към лечебната иглика е още от времето на Чарлз Дарвин. Чрез групово събиране на информация за типа учените се надяват да усъвършенстват разбирането си за положението на други сходни типове и да може да се оцени въздействието на измененията в естествената среда върху някои значими аспекти от биоразнообразието.
 Снимка 526809
Източник:

" Лечебната иглика е хетеростилна - това значи, че другите разновидности на растението са с разнообразни цветове. Наричаме тези разновидности вид S и вид L. За да се възпроизвежда сполучливо, вид L би трябвало да разпръсква поленовите си зърна към вид S. Това работи и в противоположна посока - поленът от вид S би трябвало да доближава до вид L. Поради това растението не може да се самоопрашва, с което се предотвратява възникването на генетична ерозия. Кръстосаното опрашване предизвиква генетичния продан и усилва генетичното многообразие. А то е значим фактор за запазването на жизнеспособността и дълготрайната резистентност на типа. Потокът на полен сред тези два вида цветове се реализира само от опрашващи инсекти, които имат ролята на посредници в този комплициран " сватбен контракт ". За да осигурим благосъстоянието на растението, би трябвало да създадем това и за опрашващите инсекти - дивите, медоносните и земните пчели, пеперудите и други дребни, само че скъпи помощници ", изясни Узунов.
 Снимка 526811
Източник:

В популациите на лечебна иглика съотношението сред броя на вид S и вид L нормално е равностойно. Възникването на дисбаланс понижава опциите на растенията да откриват подобаващ сътрудник, което попречва опрашването и генетичния продан, а това понижава жизнеспособността на растенията. По тази причина участниците ще споделят и информация от кой вид е растението.

Обикновените затревени площи, които са желани от лечебната иглика, стават все по-редки в модерния свят. Това води до спад в растителните популации, които разчитат на тях като място за живот, а това може да аргументи дисбаланс в бройките от вид L и вид S до степен, че единият вид да изчезне напълно.

Всеки фен на природата е може да се включи в самодейността " Търси се иглика ". Подробности за акцията са оповестени на.

През тази година в акцията се включват над 20 страни от Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР