Група израелски учени твърди, че е намерила главната причина чужденците

...
Група израелски учени твърди, че е намерила главната причина чужденците
Коментари Харесай

Кое прави арабския език толкова труден?

Група израелски учени твърди, че е намерила основната причина чужденците толкоз да се затрудняват при проучването на арабския език. Според резултатите от проучването, дребните разлики сред буквите на арабската писменост усложняват процеса на подсъзнателното им различаване и по този начин забавят процеса на четене.

Екипът от университета в Хайфа счита, че при четене на други езици, като да вземем за пример на иврит, хората употребяват и двете полукълба на мозъка си. С арабския обаче нещата стоели иначе.

Дребните нюанси в източната книжовност принуждавали мозъка да концентрира вниманието си върху избрани букви и елементи, като да вземем за пример мястото на точките. Поради това множеството мозъчни процеси се съсредоточавали в лявото полукълбо, което дава отговор за възприемането на образни тласъци.

" Обикновено когато учим нов предмет, дясното полукълбо на мозъка ни взема интензивно присъединяване в мисловния развой. Специфичните особености на арабския език обаче му пречат да се включи ", разясни ръководителят на изследването проф. Зохар Евиатар.

Експериментът на екипа му би извършен с присъединяване на група от 40 студенти, някои от които можели да четат единствено на иврит, а другите - и на арабски. Учените им прожектирали букви от двете писмености, които се появявали за елементи от секундата на екран. Тъй като двете мозъчни полукълба реагират на образните тласъци с друга скорост, откривателите съумели да открият какъв брой бързо и тъкмо могат студентите от двете групи да разпознаят изображенията.

Ивритът, като и британският език, се възприемали доста елементарно и от двете групи. Когато на доброволците, не умеещи да четат на арабски, посочили букви от тази писменост обаче, реакцията им била сходна на детска - те започвали деликатно да преглеждат знаците, само че ги разпознавали постепенно и неправилно, употребявайки освен това и двете полукълба на мозъка си.

Групата, владееща арабски, включвала основно лявото си полукълбо и отчела доста по-точни резултати при разпознаването на буквите. Допълнителни опити посочили, че потреблението единствено на дясното полукълбо пречи на познаващите арабския да разчитат думите на този език.

Изводът на учените е, че обичайните способи за проучване на непознати езици посредством механично запаметяване и четене няма по какъв начин да правят работа при арабския. По-добрият метод бил да се разчита на образната памет и да се запомнят детайлите при изписването на източните букви и думи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР