Група дребни плаващи роботи, подобна на пасаж риби, ще изследва

...
Коментари Харесай

Рояк плуващи роботи ще изследва извънземни океани


Група дребни плаващи роботи, сходна на откъс риби, ще изследва скритите океани на спътниците на Юпитер и Сатурн (графика: NASA/JPL-Caltech)

Подземните океани на луните на газовите колоси са едни от най-обещаващите места за търсене на живот отвън Земята. Нова идея на НАСА планува финансиране на план за разработка на рой дребни плуващи роботи, които ще изследват тези извънземни океани в търсене на признаци на извънземен живот.

Луната на Юпитер Европа и луната на Сатурн Енцелад са огромни ледени топки с големи океани, скрити под дебелата замръзнала външна обвивка. Учените от дълго време допускат, че изискванията в тези води могат да бъдат „ претенденти “ за извънземен живот. Затова задачата „ Europa Clipper “ ще извърши серия от близки облитания през 2030 година, с цел да търси доказателства за подобен.
още по темата
Но в този момент има и нова идея за проучване още по-отблизо: употребявайки флота от плуващи роботи с размер на смарт телефон, НАСА желае да надникне под ледената обвивка. Агенцията е отпуснала финансиране за плана, прочут като „ Sensing With Independent Micro-Swimmers “ (SWIM).

Предложената задача би била изумителна. Първо спускащ се от спътник уред ще кацне върху ледената кора, по-късно ще разгърне сонда, която употребява топлота от нуклеарната си батерия, с цел да разтопи леда и да пробие тунел океана изпод. После сондата ще спусне към 50 SWIM робота, които ще се движат като рой и ще стартират да изследват без значение студените води.

Всеки робот от групата SWIM е с клиновидна форма, с дължина към 12 см и е оборудван със лична система за задвижване, бордов компютър, ултразвукови връзки и набор от датчици за температура, соленост, киселинност, налягане и химикали.

Тези роботи могат да се движат във водата като откъс риби, събирайки данни в търсене на биомаркери за съществуване на живот. Интересното е, че те биха могли да мерят изменението на индикатори като температура или соленост в действително време, сравнявайки показанията между тях.

Пасажът SWIM ще комуникира с основния „ мозък “ в спускаемия модул на повърхността, който ще работи като реле, предавайки данни от роботите назад на Земята и давайки нови указания от екипа на задачата към роботите.

Колкото и завладяваща да е концепцията, към този момент тя си остава идея и може в никакъв случай да не се реализира. Но има късмет – дизайнерът Итън Шалер от НАСА получи 600 000 щатски $ ново финансиране, с цел да продължи създаването, което ще разреши на екипа да построи и тества прототипи на роботите през идващите две години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР